Design fremtiden - med mad!

Hvordan kan design af mad være med til at forme fremtiden? Det spørger vi landets elever om, når de inviteres ind i et fremtidslaboratorium for at udforske madens muligheder gennem en række designprocesser med maden som omdrejningspunkt.

I projektet ’Dreaming of the Food’ture’ skal eleverne udforme en række mulige fremtidsscenarier, hvor mad, design og problemløsning går op i en kreativ enhed. Samtidig skal projektet vise eleverne, at design kan være den enkeltes nøgle til at løse verdens udfordringer og få afgørende indflydelse på fremtiden – noget, som vi ved, at mange unge har et brændende ønske om.

Hvem kan deltage?
Projektet er en del af det landsdækkende event Forskningens Døgn under Uddannelses- og Forskningsministeriet og tilbydes til STX, HF, VUC, højskoler og andre interesserede.

Det er ganske gratis og kan gennemføres alene eller i grupper som en del af undervisningen i fag som fx billedkunst, design, samfundsfag og innovation.

Hvornår?
Projektet består af tre øvelser og kan planlægges frit i perioden 23.-30. april 2021.
Tilmelding senest 23. april 2021.

Følg med på Instagram

Projektmenu med tre 'retter'

’Dreaming of the Food’ture’ bliver serveret for eleverne som en tre-retters ’menu’, hvor det virtuelle bord er dækket op med materialer og opgaver.

Øvelse 1: Forret
Først serveres forretten, som handler om at udvælge en råvare eller ingrediens, og derefter gennemanalysere den for at opdage og dokumentere alle dens kendte og ukendte egenskaber og muligheder.

Øvelse 2: Hovedret
Derefter smides alle vidensingredienserne i gryden og omsættes til et scenarie, der kan være med til at løse en af fremtidsudfordringerne. 

Øvelse 3: Dessert
Til sidst sættes den visuelle kreativitet i sving, hvor projektet konceptualiseres og finder sit udtryk i billeder, film, animationer, tekst, collager eller performances.

Online udstilling
Alle de inspirerende resultater og udtryk vil blive delt som en fælles online udstilling på sociale platforme, som Designskolen Koldings hjemmeside og Instagram til gensidig beundring og inspiration. De bedste og mest kreative løsninger bliver belønnet med præmier.

Vinderne er...

Præmier

Præmier

Designerkøkkenet er åbent

Hele vejen igennem vil køkkengrejet bestå af designmetoder og designtænkning, som eleverne introduceres til af designere og kapaciteter fra Designskolen.

Det handler blandt andet om analysemetoder og processer for brainstorming og kreativ problemløsning. Og faktisk er denne videndeling et af hovedformålene med projektet.

- Vi vil gerne vise eleverne, at det at arbejde med design og designmetoder kan være adgangskortet til at blive en af fremtidens problemløsere og dermed få indflydelse på planetens skæbne. Og det ved vi, at den unge generation gerne vil tage ansvar for, siger designer og projektansvarlig Anna K. Kersig. 

- Design er meget mere, end eleverne måske tror – det er fremtid, eksperimenter og modet til at fejle og blive bedre. Og så er det noget, vi er utroligt dygtige til i Danmark, og som er med til at løfte mange af vores virksomheder op i den internationale elite. Derfor vil vi gerne inspirere lærerne på danske ungdomsuddannelser til at indarbejde design i deres undervisning.

Det får I ud af projektet

Glæd jer til et lærerigt, afvekslende, sjovt og dybt aktuelt forløb, som rammer eleverne lige der, hvor de er og samtidig udfordrer dem på sig selv og verden.
  • Hands-on arbejde med designtænkning – et område, som fascinerer mange unge.
  • Adgang til ressourcer, udviklet af designere og kapaciteter fra Designskolen Kolding, herunder skolens designmetodologi og redskaber, præsenteret gennem film og små forelæsninger samt skabeloner og grafiske redskaber.
  • Mulighed for løbende hjælp og sparring fra projektledere og andre kapaciteter fra Designskolen Kolding.
  • Mulighed for, at jeres elever udstiller design på egne og andres platforme, herunder Instagram og Designskolen Koldings hjemmeside.
  • Mulighed for efterfølgende at bruge undervisningsmateriale og resultater i andre projekter.

Så nemt er det at deltage

Projektet er gratis og kan afvikles som fjernundervisning, da alt materiale er online. De studerende kan arbejde enkeltvis eller i grupper.
  • Tilmeld dig med din klasse her på siden senest 23. april 2021.
  • Du modtager undervisningsbrief og får adgang til materialet før den 23. april.
  • Projektportalen med undervisningsmaterialer åbner den 23. april for lærere og elever. Arbejdet uploades løbende med hjælp fra Designskolen Kolding.
  • Den 30. april præsenteres resultaterne på Instagram og Designskolen Koldings hjemmeside.
  • Alt undervisningsmateriale og resultater er frit tilgængeligt herefter.

Tilmelding

Mad er en universel udfordring - og glæde

Designskolen har valgt maden som omdrejningspunkt for drømme-projektet.

- Fødevareindustrien er en af verdens største industrier, og udfordringen i at mætte fremtidens mange milliarder munde på en bæredygtig måde, er gigantisk. Men samtidig er mad noget, vi alle har en relation til, noget af det mest fundamentale i vores liv. Og derfor har vi valgt at udfordre eleverne med maden i fokus, for det er noget, vi kan samles om. Alle borgere i hele verden taler jo sproget ’Mad’, siger food designer og projektansvarlig Johanne Ib.

- Mad kan virke som social lim og netop efter mere end et år med fokus på afstand, er det en stor drøm for os at invitere til et fællesskab mellem skoler og elever. Vi ønsker at anvende mad som afsæt til at få mennesker til at relatere sig til og kommunikere med hinanden.

Kontakt

For spørgsmål skriv til foodture@dskd.dk

Visuel identitet: Alexia Autissier
Tekst: Nana Balle

Arrangeret af

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.
Nødvendig for at afspille YouTube videoer