Farver og materialer rykker helt i front

I den kreative industri stiger efterspørgslen på Color & material-designere. Suzette Henry, der arbejder som Material Director på Pensoles amerikanske sko-akademi, fortæller her om, hvordan trenden også kommer tekstil-designere til gode

Hvordan bidrager C&M-designeren til det færdige produkts success?
- Color & Material er ligesom en konklusion på et komplet produkt. Farverne knytter an til den overordnede fortælling om brandet, hvilket så udstikker nogle særlige retningslinjer for materialevalget, og tilsammen giver det så et endeligt produkt, der taler et og samme sprog. Farve- og materialevalg er kernen i ethvert design. Uden disse to er designet tyst. Prøv for eksempel at tænke på en Kaare Klint stol: Den måde det glatte træ arbejder sammen med den fine tekstur i læderet fortæller en helt særlig historie.

Hvad skal en tekstilstuderende være særligt fokuseret på, hvis han eller hun vil specialisere sig i materialer til sko?
- Jeg glæder mig virkelig over det fremtidige potentiale, jeg har set blandt de studerende på Designskolen Koldings tekstil-linje. Når du kommer fra tekstil mestrer du både et generelt design-sprog, men du har også et indgående kendskab til de forskellige fibre. Og som jeg ser det, vil der ske rigtigt meget i skobranchen inden for de næste fem år, i forhold til at udtænke innovative tekstil-løsninger.

Er der nogen uskrevne regler i forhold til C&M, når det gælder sko-design?
- Dét spørgsmål lægger op til en bredere diskussion, men jeg tror, det kan indkapsles til følgende: Materiale design skal følge fodens anatomi for at løse skoens problemer. Ikke alle skodesignere tegner sko, hvor overlæderet rent faktisk fungerer, men det kan det rigtige valg af materiale tit løse, så forbrugeren ender med at få et komfortabelt produkt. Så ja, der er regler, men de er også til for at brydes. Jeg opfordrer altid mine studerende til også at undersøge hvordan andre industrier løser tingene. Mit credo er ’Ingen branche er i sikkerhed for mig’.

Hvad er definitionen på et godt sko-materiale?
- Når man som designer arbejder med materialer til sko, tager man en lang række tekniske aspekter i betragtning: Komfort, åndbarhed, let vægt, evne til at holde vand ude… Men måske vigtigst af alt skal materialet også igennem forbrugernes filter: Hvordan vil denne sko i sidste ende blive brugt? Dén indsigt afgør endeligt, hvilke specifikationer materialet bør have.

Har Pensole en særlig C&M filosofi?
- Ja. Min filosofi for Pensoles M-lab er "Hunt, Gather & Create". Insipration kommer alle steder fra. Og så tror jeg på at være bevidst om materialets DNA: Alt materiale har et særligt formål, og det skal man huske, når man vælger at arbejde med det ene frem for det andet. Det forsøger jeg at lære de studerende, så de bliver ordentlige, eftertænksomme C&M designere