70 farverige år

Designskolen Koldings farvelærer, Jannik Seidelin, fylder 70 år den 27. maj 2017

Jannik Seidelin, vores afholdte underviser i farvelære, tegning og meget mere, fylder 70 år. Det sker samme år som ”hans skole” – Designskolen Kolding – kan fejre sit 50 års jubilæum. Janik Seidelin har således gjort en stor del af skolens rejse fra kunsthåndværkerskole til forskningsakkrediteret designskole med.

På de kunstneriske designuddannelser udspiller der sig i disse år en kamp mellem det kunstneriske og det videnskabelige. Uddannelserne akademiseres i stigende grad, og man kan frygte, at det sker på bekostning af det kunstneriske; af hændernes mere eller mindre frie leg med materialer, farver og form.

Det kommer ikke til at ske med Jannik Seidelins gode vilje. Og han har meget at have sin vilje i. Udover sit kunstneriske talent har han et meget veludviklet pædagogisk gen. År efter år ender han således med at overbevise sine studerende om, at det er helt afgørende at kunne tegne i hånden, både to- og tredimensionelt. Ligeledes at det er værd at kunne sine farver. Jannik er (næsten) et levet eksempel på akademidelen af Designskolen Kolding.

At besøge Jannik er en rejse ind i det inderste af vores faglighed. Generøst deler han ud af sine erfaringer – uden den store kommers – ydmygt, præcist og med et altid tilstedeværende humoristisk glimt i øjet. Sjovt er det at følge, når Jannik begejstret præsenterer sit syn på form, bl.a. stærkt inspireret af sine mange besøg i Rom, vel at mærke med overhead og overheadsprojektor som medium. Det sidste kan Seidelins unge kollegaer næppe stave til, men takket været hans stærke formidlings- og samarbejdsevner formår han sammen med dem at lave en undervisning, der tænder og begejstrer. En undervisning, der også bygger bro mellem det kunstneriske og det videnskabelige.

Han skriver ikke selv papers til akademiske konferencer, men han er med til udvikle det kunstneriske grundlag for disse. Seidelin er en af garanterne for, at det skønne og det smukke fortsat har en stor plads i en designuddannelse, hvor designtænkningen til tider truer med at smide taktilitet, det æstetiske og alle de andre kvaliteter, som var knyttet til håndværket, ud med badevandet. 

Udover at være en god kollega er Jannik et varmt og hjerteligt menneske, som formår at få det bedste frem i alle. Man gør sig uvilkårligt umage i Janniks selskab.

Fødselsdagsreceptionen fejres sammen med skolens jubilæum og selvfølgelig en udstilling, som Jannik kuraterer – sådan at ”de unge mennesker får lidt at se på” (og blive klogere af). Lur mig om der ikke vil være nogle nye skulpturer, inspireret af den græske antik - minoiske vaser, kykladiske masker eller blot et helt specielt lysindfald, som er med til at gør en bygning til arkitektur. Jannik er den kollega, der hele tiden minder os om, hvor vi kommer fra. At vi skal huske vores bagage – ikke det hele, men det vigtigste. Det æstetiske, formen, farven, lyset, kompositionen, rummet, sansningen, det taktile.  

Af rektor Elsebeth Gerner Nielsen, Designskolen Kolding