Nikhil Gardes Sea Shelter i MoMAs faste udstilling

Nikhil Garde døde i 2014 af et pludseligt hjertestop, mens han stod på vandski på havet, som han elskede. Vi har derfor bedt Elle-Mie Ejdrup Hansen – hans institutleder på Industriel Design og Interaktive Medier, da han tog afgang – om at skrive om Nikhil og hans projekt. Hun skriver bl.a., at Nikhil var i tvivl, om han ønskede at tage sin afgang, og om det var muligt at tage en anderledes afgang. For han var i gang med noget større: En flåde, der kunne redde mennesker i havsnød. ”Nikhil var både et ydmygt og kompromisløst menneske i sit arbejde og havde en særlig evne til at skabe sammenhæng mellem det konceptuelle og det lavpraktiske. Med sin store tekniske viden og håndværksmæssige kunnen var Nikhil en ener, fordi han formåede at koble sin kunnen med en intuitiv og empatisk forståelse i designprocessen.

Afgangsprojektet Sea Shelter (2004) lå i tråd med instituttets tænkning og blev banebrydende med en prototype på en redningsflåde, bygget i fuld størrelse, med brugerinddragelse og erhvervssamarbejde. Nikhil lavede også en video -dokumentation af en test med prototypen i Vikings store specialbyggede bølgebassin i Esbjerg. Med Nikhils praktiske og metodiske tilgang og hans erfaring som sejlsportsmand blev Sea Shelter skabt i et tæt samarbejde med Viking Life-Saving Equipment A/S. Sea Shelter er en redningsflåde til passager- og kommercielle skibe, der som noget helt nyt lettede adgangen til at komme om bord i flåden for mennesker i nød, selv under ekstreme vejrforhold. Det var derfor klart, at Nikhil efterfølgende fik ansættelse hos Viking og arbejdede der i nogle år.

Da Instituttet fik en henvendelse fra Paola Antonelli MoMA, Museum of Modern Art i New York, der søgte designprojekter til deres første designudstilling, ‘Design takes on risk’ 2005, var det helt naturligt at indstille Sea Shelter og hans video dokumentation, der blev udstillet sammen med 300 andre objekter fra hele verden. Jeg blev utrolig glad for et billede, Nikhil sendte mig, hvor han stolt står ved siden af redningsflåden – et unikt og radikalt nytænkende design – på MoMA, i New York. Sea Shelter og video dokumentationen er i dag en del af MoMAs faste udstilling. Ære være hans minde.”