Mode på steroider

Forsker fra Designskolen Kolding medvirker i TV2-dokumentar, der sætter fokus på afbrænding af nyt tøj

- Fast fashion er en slags mode på steroider - det er usundt men man bliver godt pustet op af det, og det er lidt det samme, der sker i modeindustrien. Det ser måske flot ud, men det er ikke langtidsholdbart og det er ikke sundt.

Således lyder ordene fra modeforsker Else Skjold fra Designskolen Kolding, der medvirker i TV2’s dokumentarprogram Operation X: ”Den brændende sandhed”. I programmet bringes uddrag fra et interview som Else gav til TV2. I interviewet giver hun sit bud på, hvad årsagen er til at store virksomheder brænder nyt og ubrugt tøj af og hvad man kan gøre i stedet for:

- Noget af det vi kigger på her på Designskolen Kolding, hvor vi uddanner unge designere, er, at uanset om du arbejdet med slow eller fast fashion, så er du nødt til at medtænke, at ressourcer ikke bare er noget, du bare kan bruge og smide væk. Man kunne forestille sig mange alternative fremtidsscenarier: Lejeordninger, cirkulering af materialer, redesigne døde kollektioner osv. Vigtigst af alt kan man undersøge om forbrugeren overhovedet er interesseret i den hurtige udskiftning af trends. Der er efterhånden så mange, at folk begynder at være ligeglade - bare de føler sig tilpas i det tøj, de har. Jeg tror, at man kommer til at se nye materialer i spil, som nemmere kan laves om til noget andet. Bomuld er jo åndssvagt ressourcekrævende, så måske er det bare ikke det rette materiale til fast fashion, lyder det fra Else Skjold.

Der bliver kun bragt uddrag af interviewet, der varede over en time, i Operation X’s program. Du kan læse interviewet i sin fulde længe ved at klikke på linket.