Maria vandt Colorama Award

En forudsigelse af en farvetrend baseret på bioplastik, bakterier og alger sikrede Maria Viftrup en italiensk pris.

Hvad ligger til grund for dit valg af farver?
Jeg har taget inspiration i en fiktionel (men ikke umulig) fremtid, hvor vi kan gro biologiske materialer, tekstiler og farver i personlige laboratorier. I denne fremtidsvision er biologi et nyt fundament for bæredygtig fabrikation. Jeg har eksperimenteret med at skabe biobaserede materialer og har brugt disse eksperimenter som udgangspunkt for mit farvevalg. Fremtiden er biologisk funderet, men derfor behøver alt jo ikke være grønt. Farverne vil være stærkt afhængige af de betingelser de er skabt/groet under. Kolde og varme nuancer af den samme farve eller en sekvens af farver, der fører os fra en nuance til an anden. Brune og gule svampe med kontrastfyldte glimt af fremmede bakterier.

Hvad inspirerer dig i dit arbejde?
Det inspirerer mig meget at tænke over fremtiden. Ligesom vores nutid er formet af vores fortid, formes den også af vores tanker, håb og drømme om fremtiden. Derfor synes jeg, det er vigtigt at beskæftige sig med, hvilken slags fremtid, vi gerne vil gå i møde. Jeg bliver lige dele skræmt og inspireret af at følge den teknologiske og biologiske udvikling i øjeblikket. Jeg arbejder med denne frygt og fascination for at skabe bæredygtige fremtidsdrømme.

Hvordan var det at skulle sammensætte din farvepalette udfra en forhåndsdefineret app?
Appen i sig selv var ikke specielt interessant at arbejde med. Der er jo meget stor forskel på fysiske og digitale farver! Derfor arbejdede jeg kun med farveudviklingen i mine egne fysiske prøver og garnprøver, som jeg havde modtaget fra Filmar. Men skal have farven i fingrene og se dem under forskellige lysforhold og i sammensætningen med andre farver for rigtig at kunne vurdere dens kvaliteter. Det kan slet ikke lade sig gøre på en skærm. Det så også helt forfærdeligt ud, da jeg tastede de farver jeg havde valgt ind i appen! Men jeg ved at farverne er smukke sammen i virkeligheden og i sidste ende skal de jo bruges til virkelige ting, så det er det vigtigste.

Hvilke materialer brugte du for at nå frem til de ønskede farver?
Jeg tog udgangspunkt mine egne prøver og eksperimenter med bioplastik, bakterier og alger. Jeg afprøvede her forskellige metoder til at gro farver i bakteriekolonier, farve tekstiler med forskellige alger, indfarve med naturfarver (f.eks. rødkål og gurkemeje) og farvesætte bioplast med frugtfarve. Jeg matchede farverne fra mine egne prøver med garner fra Filmar. Efter en justering af paletten valgte jeg de specifikke farver og tastede dem ind i appen.

Colorama Award er stiftet af den italienske garnvirksomhed Filmar. Awarden er skabt for at stimulere mode- og designstuderende over hele verden til at udvikle forslag til innovative og kreative farvetemaer.