Nu skal kroppen mere (med) på arbejde

Signe Lindberg Lemches møbelserie gynger med opfattelsen af, hvad voksne kan og må, når de er på job.

En ligner en vippe. En er til at skræve over. En kan man gynge på, og den sidste ser virkelig ud som om, man skal holde tungen lige i munden, før man kravler op på den. De fire nye møbelobjekter designet af Signe Lindberg Lemche udfordrer enhver given konvention om, hvordan den mest voksne møbeltype, kontormøblet, skal se ud.
”Jeg ville gerne udfordre de meget traditionelle møbeltyper, man finder i moderne kontorlandskaber. De indbyder alle sammen til at sidde så stille som muligt. Men mange voksne døjer med problemer i ryg eller nakke, fordi de mangler bevægelse i hverdagen. Så hvad er det egentlig, vi belønner med de klassiske stole og borde?” spørger den nyuddannede industrielle designer fra Designskolen Kolding.

Lækkerhed og sociale normer
Hun har forsket i materialer, sociale normer og almindelig skelnen mellem børns og voksnes respektive universer for at nå frem til den helt rigtige alkymi i de fire objekter, hun endnu ikke har kunnet navngive præcist – fordi de i deres DNA er ’noget helt andet’ end de kontormøbler, man oftest ser i lounge-arealer.
”På materialesiden har jeg tilstræbt en maskulin lækkerhed med brug af læder, træ og metal. Meget klassiske, voksne valg, der skal gøre mine objekter lidt mere acceptable i et kontorlandskab. På formsiden har jeg arbejdet med det runde, som både er feminint, men også signalerer noget dynamisk. Og så har jeg været vældig inspireret af motorcykler og cykler, som er nogle af de få legeredskaber, der faktisk findes specifikt designet til voksne,” siger Signe Lindberg Lemche.

En lille ergonomisk bombe
Alt er produceret i flere rul af prototyper, altid i 1:1, så det har været muligt at gennemgå modellerne. Både mænd og kvinder har prøvesiddet/gynget/svajet/vippet for at se, om noget skulle være hårdere, blødere, mere buet, mere vægtet. Hele projektet handler i bund og grund om at skabe nogle objekter, der hylder den daglige bevægelse, og som er hensynsfulde for kroppen. Om at placere en lille, ergonomisk bombe under magtens skrivebordsstol og det hierarki, den symboliserer i forhold til det kropslige produktionsarbejde: ”Møbler bærer jo på en enormt gammeldags opfattelse af, hvem der bestemmer, og hvem der er vigtig i en virksomhed. Det er ligesom den store, statiske kontorstol stadig er det fineste, man kan få,” siger designeren.

Ikke altid uden for
Men nu vil Signe Lindberg Lemche altså rulle de veldesignede legeobjekter i stilling for at rokke lidt ved de gængse opfattelser af, hvad man som voksen kan, må og bør. Også når man er på arbejde:
”Der er ved at ske noget, hvor leg bliver vigtigt igen, også for de voksne. For eksempel er fitness-legepladser blevet meget populære. Og på nogle arbejdspladser spiller de fodbold i frokostpausen eller har en gynge hængende. Men bevægelses-delen foregår næsten altid udenfor. Jeg vil rykke kropsligheden inden døre, ind på arbejdspladsen, og se hvad der så egentlig sker, hvis man holder sit møde på sådan en vippe-ting. Man får snakket på en helt anden måde, når man samtidig bevæger sig. De der indgroede regler om, hvordan man skal opføre sig på sit arbejde, vil jeg gerne udfordre.”