Accessory design (BA)

Studiestart
1. September
Frist for optagelse
15. marts kl. 12.00 (kvote 2) 5. juli kl. 12.00 (kvote 1)
Varighed
3 år (180 ECTS)
Optagelsesprøve
Ja (kvote 2)
Sted
Designskolen Kolding
Undervisningssprog
Dansk
Optagelse
Introduktion

Hvorfor skal jeg vælge accessory design?

På uddannelsen udvikler du færdigheder inden for koncept- og produktudvikling af kropsbårne objekter som kommercielle eller konceptuelle identitetsmarkører. Uddannelsen placerer sig på mange måder i krydsfeltet mellem industrielt design og beklædning.

Du kommer til at arbejde med formgivning af objekter i spændingsfeltet mellem  identitet og produkt. Du kommer til at dygtiggøre dig inden for koncept- og produktudvikling af kropsbårne objekter som sko, tasker og smykker. Kurserne tilrettelægges, så du i høj grad selv er med til at præge den fagspecialisering, du er mest optaget af. 

“På uddannelsen udvikler du færdigheder inden for koncept- og produktudvikling af kropsbårne objekter som kommercielle eller konceptuelle identitetsmarkører”
Færdigheder

Hvad lærer jeg?

Først og fremmest lærer du at strukturere en designproces omkring formgivning af kropsbårne objekter.

Gennem din proces kommer du til at oversætte dit inspirationsmateriale til visuelle udtryk gennem eksperimenter i forskellige materialer. Du kommer til at skitsere dine ideer og formgive dine designs på værkstederne, hvor du vil blive klogere på tekniske løsninger og proportioner i forhold til kroppen.

Du kommer til at forholde dig til design af kropsbårne objekter indenfor det konceptuelle felt, og du vil arbejde med kommercielle designs og opbygning af kollektioner samt lære at formidle dine designs til industrien via produktionstegninger.

At kunne kommunikere visuelt er altafgørende som designer. Derfor kommer du til at dyrke rummelig skitsering, illustrere og formgive designs gennem digitale redskaber som Adobe Illustrator og 3D modelleringsprogrammer. Adobe Photoshop og InDesign er også essentielle digitale redskaber på uddannelsen.

Du kommer til at lære at præsentere dine idéer og dit arbejde foran et publikum og formidle din faglighed.

page. accessory design
“At kommunikere visuelt er grundlæggende for at du som designer kan kommunikere dine designs, sætte dine designs i scene og skabe en faglig professionel profil.”
Kurser

Kurser på Accessory design

Design som virkefelt

Design som virkefelt Introduktion til designstudiet og fagfeltets facetter, hvorved du opbygger en begyndende faglig selvforståelse.

Model og materiale

Formålet med dette kursus er at give den studerende en grundlæggende introduktion til fagrelevante formgivnings teknikker, særligt med fokus på samspillet mellem form, materiale og bearbejdning i praksis.

Form

Introduktion til og træning i færdigheder inden for rumlig skitsering, komposition samt formanalyse og formudvikling. Forløbet afsluttes med et mindre formudviklingsforløb, hvor du afprøver dine færdigheder i en designfaglig kontekst.

Visualisering 

Kurset introducerer til visualiserings- og skitseringsteknikker og har som formål, at du oparbejder en fortrolighed med at skitsere og kommunikere visuelt.

Koncept og Formudvikling

Formålet med dette kursus er at introducere de studerende til designprocessen med vægt på koncept og formgivning af et produkt. Der er fokus på formsprog og at bruge forskellige skitserings- og modelteknikker til at udvikle form, funktion og udtryk indenfor en accessory rettet produktgruppe.

Design som virkefelt

Introduktion til designstudiet og fagfeltets facetter, hvorved du opbygger en begyndende faglig selvforståelse.

Farve

Introduktion til farvens kompleksitet og betydning for et design, herunder indflydelse af lys, materiale og form, historisk farvelære, æstetik, optræning af færdigheder inden for analog og digital farve samt udvikling af et individuelt farvekoncept.

Visualisering 

Kurset introducerer til visualiserings- og skitseringsteknikker og har som formål, at du oparbejder en fortrolighed med at skitsere og kommunikere visuelt.

Materiale og formgivning

Her introduceres til grundlæggende værkstedsteknikker indenfor bearbejdning af materiale og form i forbindelse med accessory design, med fokus på udvikling af designs og prototyper på smykke- og læderværkstedet. Undervejs i processen involveres digitale redskaber som Illustrator, Rhino og Clo3D.

Førsteårsprøvens projektperiode

Selvformuleret projekt der bygger på indsigter og læring fra det første studieårs undervisning. Projektet indgår som et element i førsteårsprøven.

Analog og digital fabrikation

Gennem kurset introduceres den studerende til analoge og digitale fabrikations-metoder som 3D modellering, 3Dprint, rendering og støb. Med afsæt i egne konceptboards og eksperimenter udvikles et eller flere accessory design(s).

Designproces & metode

Fokus er på designprocessen og designmetoder, herunder brugerinddragende elementer. Gennemførelse, udførelse og refleksion over processen samt udvalgte anvendte metoder analyseres og vurderes i en skriftlig rapport med afsæt i projektet.

Koncept, kollektion og produktion

Med afsæt i et co-lab med en kommerciel virksomhed udarbejdes, konceptmateriale der danner udgangspunkt for formgivning, produktion og iscenesættelse af en accessory-produkt serie fra det kommercielle til det avantgarde.

Form, funktion og æstetik

I kurset introduceres du til teori og metoder som understøtter, hvordan vi forholder os til andres behov. Gennem analyser forstår du funktion, form og behov, og designløsningen gøres færdig gennem dit kendskab til farver, materialer og din personlige æstetik. Du bestemmer selv om dit design skal være universelt, adaptivt eller en dedikeret designløsning som dækker et specifikt behov.

Future

Kurset introducerer den studerende i metoder til samtale og samskabelse med det formål at sætte sig i andres sted og anvende empati i udviklingen af et kropsbåret design.

Materialestrategi 

Kurset klæder de studerende på til at kunne designe visionære materialestrategier, herunder at forstå materialets egenskaber og hvordan flere materialer tilsammen kan skabe en helhed, målrettet en given kontekst. En materialestrategi forholder sig til både funktionelle, æstetiske og værdibaserede aspekter.

Brand, Produkt og Kommunikation

Med afsæt et specifikt brand vil du sammen med et tværfagligt designteam arbejde med bæredygtige strategier, virksomhedsanalyse med fokus på brugere, brandidentitet og produktionsmetoder, og på denne baggrund designe en visionær kollektion, der præsenteres for virksomheden.

Faglig position

Kurset introducerer til modeller til kortlægning af strømninger indenfor designfeltet, herunder med fokus på værdiskabelse for aftagere og samarbejdspartnere. I forløbet vil du kortlægge egne designkompetencer, din faglige profil og identificere hvilken specialisering du ønsker at styrke, for at bringe dig nærmere dine mål for fremtiden.

Faglig specialisering / One Step Closer

Dette kursus tager afsæt i dit ønske omkring videre specialisering, formuleret i kurset Faglig position. På baggrund af dette ønske, udvikles et eget designprojekt, der hjælper dig med at komme tættere på at opnå ambitionerne for dit fremtidige professionelle virke som designer.

Bachelorprojekt

På baggrund af din samlede viden samt kompetencer og færdigheder rammesætter du et projekt baseret på dit individuelle interessefelt med fokus på dit ønske om specialisering og din fremtidige professionelle karriere.

Med forbehold for ændringer.

Studios

Designskolen Kolding bevæger sig på tværs af studios se hvilke studios du kan inddrage i dine projekter

Se mere
studio Fine Craft Gallery component
page accessory design
Undervisning

Hvordan lærer jeg?

Design lærer du bedst ved at praktisere det. Derfor vil du opleve kurser med fokus på at træne helt specifikke færdigheder, og du vil have projektorienterede forløb, hvor du gennem projekter, bruger og udvikler de færdigheder, du har fået.

Du vil arbejde individuelt, i grupper, tværfagligt og med faglig fordybelse. Du vil opleve kurser af 3-12 ugers varighed med teori og forelæsninger, hvor praksisnær undervisning på specifikke områder og 1:1 vejledning er det primære.

Du bliver undervist af fastansatte undervisere og forskere, men også af designere, den kunstneriske del af branchen eller industrien - med uvurderlig indsigt fra praksis.

Vi har nogle rigtig gode værksteder, hvor du både kan arbejde med forskellige materialer – fx træ, metal, pels og læder, samt digitale værksteder hvor du kan laserskære, 3D scanne og 3D-printe.

Du får din egen studieplads i samme rum som dine medstuderende. På 4. semester tager vi på studietur til udlandet, for at se hvordan produktion foregår, og hvilke kompetencer det er vigtigt for en designer at have.

Du afslutter din uddannelse med et bachelorprojekt, hvor du samarbejder med en virksomhed.

“Gennem projektsamarbejde med virksomheder vil du arbejde med problemstillinger, som findes i designfagets professionelle virkelighed.”
Karriereveje

Hvad kan jeg blive?

Accessory design er et forholdsvis bredt felt. Mest oplagt er arbejdet som designer ansat ved brands med design af smykker, sko og tasker, eller som selvstændig designer med eget brand.

Du kan bl.a. arbejde med accessory design indenfor den kunstneriske scene eller med produktdesign indenfor modeverdenen evt. med fokuserede nicher indenfor materiale, styling og trend.

Ønsker du at gå yderligere i dybden med dit fag er uddannelse adgangsgivende til en toårig overbygning, hvor du får mulighed for at specialisere dig.

Gå til Karrierehistorier
picture pointing to the accessory design 
from the bachelors degree program
from the master programs oversigt page (design for people, design for planet, design for play)

Vigtigt at vide når du søger ind

På Designskolen Kolding har vi fælles optagelse på accessory design og industrielt design med fælles undervisning på 1. semester.

Det har vi valgt, da der er nogle grundlæggende overlap mellem fagene – og fordi du på den måde ved mere om fagene efter første semester og på et kvalificeret grundlag, i samspil med dine undervisere, kan vælge, hvilken retning du vil specialisere dig videre inden for gennem din bacheloruddannelse. 

Både accessory design og industrielt design har fokus på rumlig skitsering og formgivning i fysiske materialer og via digitale redskaber, som 3D visualiserings programmer og digital fabrikation. Samtidig bliver du trænet i at udvikle koncepter, produkter og forretningsideer, som er bæredygtige og kommercielt berettigede.

Æstetik og sanselighed præger begge fag, men accessory design fokuserer overvejende på konceptuelle og kommercielle produkter, med funktionel og ekspressiv relation til kroppen, eksempelvis sko, tasker og smykker. Industrielt design fokuserer i højere grad på  funktionelle produkter, der forholder sig til mennesker i et bredere kontekstuelt perspektiv, spændende fra hjemlige brugsgenstande som lamper og elkedler til professionelt anvendte produkter som blodtryksmålere og udstyr til robot-industrien.

page. accessory design

Anders Vangsgaard Andersen, BA / 2020 / Accessory Design