
Legende pædagogiske eksperimenter
- Dato og sted
24. og 25. november
11. december
Alle dage 9:30-15:30
Designskolen Kolding
Ågade 10
6000 Kolding- Tilmeldingsfrist
- 27. oktober 2025
- Pris
- 7.995 kr. ekskl. moms
Legende pædagogiske eksperimenter
Legende pædagogiske eksperimenter er en helt ny fagprofessionel tilgang, der giver dig nye redskaber til det pædagogiske arbejde. Det handler om at arbejde procesorienteret, styrke din dømmekraft samt bruge hænder og materialer som aktive medspillere i den pædagogiske praksis og sætte dem i centrum for pædagogiske dagsordener.
Leg og pædagogiske eksperimenter er vigtige, fordi de både styrker børns trivsel, læring og nysgerrighed og samtidig udvikler pædagogers faglige praksis og dømmekraft. Både børn og pædagoger får mulighed for at undersøge verden sammen - med fantasi, mod og faglighed. Det styrker både den enkelte og fællesskabet og baner vej for en ny og mere levende pædagogisk praksis.
På kurset får du en grundlæggende forståelse for, hvad pædagogiske eksperimenter er – især når vi arbejder med dem på en legende måde. Du får samtidig viden om, hvordan eksperimenter kan åbne nye muligheder i din egen pædagogiske praksis. Kurset giver dig mod til at stå i det uvisse, styrker din evne til at improvisere – og giver dig redskaber til at udvikle din egen praksis i nye retninger. Når vi arbejder legende med eksperimenter, bliver den pædagogiske praksis mere åben og afsøgende. Det handler ikke om at kende slutmålet, men om at turde undersøge og lade sig overraske undervejs. Kurset er praksisnært, og det betyder, at du selv skal afprøve eksperimenter i din hverdag.
Gennem en række praksisnære forskningsprojekter i institutioner med fokus på leg har professor Helle Marie Skovbjerg og lektor Anne-Lene Sand opbygget en stor erfaring, som danner grundlag for deres bidrag til bogen Legedesign. Bogen fungerer som grundbog på kurset, og undervisningen tager afsæt i de erfaringer og indsigter, man har fået i Designskolen Koldings LAB for Play Design.

Hvorfor er legen vigtig?
Legen er både mål og middel i børns dannelse. Den skaber meningsfulde oplevelser, hvor børn får lyst til at lære og udforske. Gennem leg opstår der fællesskaber, deltagelsesmuligheder og inklusion, fordi bl.a. børn og unge mødes i et åbent rum, hvor deres idéer og initiativer tages alvorligt. Gennem leg kan vi styrke demokratisk dannelse og børn og unges mod til at være nysgerrige – dette er vigtigt i en verden præget af præstation og standardisering. Legens åbne karakter (“hvad nu, hvis?”) gør det muligt for børn og unge at bruge deres fantasi og materialer til at skabe nye verdener og løsninger.
Hvem er kurset relevant for?
Kurset er særligt for dig, der:
- ønsker praksisnære redskaber til at gentænke dine pædagogiske tilgange
- vil lære at stå i åbne og uforudsigelige læreprocesser
- er nysgerrig på, hvordan materialer kan understøtte pædagogiske intentioner
- ønsker at sætte deltagernes handlinger og idéer i centrum
- vil lære at værdsætte processer – ikke kun produkter.
Undervisningen varetages af designforskere fra Lab for Play Design, som har særlig ekspertise inden for det pædagogiske felt. Du får samtidig kyndig vejledning i forhold til dine egne udviklingsønsker og -behov.

Varighed, indhold og udbytte
Dag 1: Læren om eksperimenter, uforudsigelighed, improvisation og materialers pædagogiske potentialer
Dag 2: Eksperimenter og forskellige pædagogiske intentioner og brugergrupper
Dag 3: Forberedelse af eget forløb og test af forløbet med holdets kursister
Hvad skal kursisterne forberede? Skal kursisterne løse (hjemme-)opgaver undervejs i kurset?
Kursisterne skal læse grundbogen “Legedesign i skole og SFO”: https://www.akademisk.dk/paedagogik-0/born-og-unge/produkt/legedesign-i-skole-og-sfo
Sand, A.-L., Jensen, J.-O., Skovbjerg, H. M., Jørgensen, H. H., Hansen, J. H., & Andreas, L. (2022). Når børn fælles skaber – om børns materialiserede samvær i leg. BUKS - Tidsskrift for Børne- og Ungdomskultur, 38(66), 55-71. Artikel 3. https://tidsskrift.dk/buks/article/view/133772
Skovbjerg, H. M., Sand, A.-L., & Jørgensen, H. H. (2022). At udforske legen i skolen i et økologisk perspektiv. Barn, 40(2), 41-56. Artikel 3.
- Sand, A.-L., Skovbjerg, H. M., Jensen, J.-O., Jørgensen, H. H., & Bekker, T. (2023). Can I Design for Play? How Pedagogues Design for Children’s Play Situations in School. The Design Journal, 30 May, 1-30. https://doi.org/10.1080/14606925.2023.2215416
- Model fra design-baseret forskning
- Playful Spiderweb
- Play Tarot Cards
- Lotus Blossom
- Grafisk facilitering
- Stedsspecifikke interviews
- Katalog med pædagogiske eksperimenter
Du lærer nye metoder og får redskaber, så du kan lave legende eksperimenter i din egen pædagogiske praksis med det samme. Har du arbejdet i pædagogisk praksis i en årrække og har brug for at gentænke din pædagogiske værktøjskasse, kan kurset inspirere dig til at sætte dig selv i spil på en ny faglig måde. Er du vant til at arbejde med aktiviteter med et bestemt slutprodukt, får du viden om og erfaringer med at arbejde med uforudsigelighed samtidig med, at du lærer at stå i det uvisse.
Kurset giver dig en dybere forståelse for leg som både pædagogisk redskab og proces. Du får konkrete metoder og redskaber til at designe legende eksperimenter og lærer at lede dem, evaluere dem og handle på de erfaringer, du gør dig undervejs. Du får et nyt perspektiv på pædagogik, hvor hænder, materialer og kreative processer er centrale elementer – og du styrker dit mod til at tage pædagogiske chancer med afsæt i børn og unges idéer.
• at anvende forskningsbaseret viden om leg, design og eksperimenter til at udvikle din pædagogiske praksis
• at forstå og designe legende eksperimenter
• at lede eksperimenterende processer i din egen hverdag
• at reflektere kritisk over dine erfaringer – og bruge dem til at turde eksperimentere igen.
Hvordan foregår undervisningen?
Undervisningen er fokuseret på at lære om pædagogiske eksperimenter som en faglig arbejdsform. Forløbet er tilrettelagt, så du afslutter kurset med et konkret og legende pædagogisk eksperiment, som du kan tage med hjem og afprøve i din egen pædagogiske praksis.
Hvad lærer du på kurset?
- Du lærer at rammesætte, planlægge og facilitere legende eksperimenter – og at styre dem, mens de udfolder sig.
- Du bliver trænet i at navigere i det uforudsigelige og improvisere ved brug af en fagprofessionel tilgang.
- Du får en introduktion til materialelære og indsigt i forskellige materialers pædagogiske potentialer.
- Undervejs deltager du i eksperimenterende processer, som har direkte relevans og værdi for din egen praksis – og du gennemfører også eksperimenter i netop din praksis.
Hvorfor skal du vælge dette kursus?
Kurset giver dig muligheden for at udvikle din pædagogiske praksis på nye og meningsfulde måder. Du lærer at eksperimentere med legen i centrum – ikke som et frirum uden formål, men som et kraftfuldt redskab til at møde børn og unges behov i en tid, som blandt andet er præget af mistrivsel og læringspres.
Kurset er unikt, fordi det forbinder leg, design og faglighed i en eksperimenterende tilgang, hvor det uforudsigelige ses som en styrke. Du får konkrete redskaber til at handle på udfordringer i hverdagen, og du får mod til at afprøve nye veje – sammen med børnene og dine kolleger. Det handler ikke bare om at lære noget nyt – det handler om at turde skabe det nye. Hvis du vil inspireres, udfordres og tage styring i udviklingen af en levende og fremtidsrettet pædagogik, så er det her kursus for dig.
Genrelt
Anne-Lene Sand, lektor, ph.d.
7.995 kr. ekskl. moms
Beløbet dækker undervisning, undervisningsmaterialer samt forplejning.
Faktura udsendes umiddelbart efter tilmeldingsdeadline.
Vi tilbyder 10 % rabat / person ved tilmelding af 3 personer fra samme organisation / CVR-nummer. Ved tilmelding af 5 personer fra samme organisation / CVR-nummer betaler man kun for 4.
Alumner får 10 % rabat.
NB: Rabatten gives kun på selve kursusprisen, ikke på priserne for forplejning og materialer.
27. oktober 2025
Når du er optaget på kurset, er tilmeldingen bindende, også selvom du efterfølgende kan blive forhindret i at gennemføre det.
Cases og nyheder
Yderligere information
Kontakt kursusansvarlig Anne-Lene Sand, hvis du har spørgsmål til kursusindholdet.