Danske brands under kniven
Kassevis af prototyper og sportstøj fra Hummel. 800 uniformer fra Olino. Produktionsprøver fra Ganni og overskudstekstiler fra Henrik Vibskov. Såkaldt ’deadstock’ fra 6 danske virksomheder kom på operationsbordet, da undervisningsforløbet ’Design for change’ endnu engang løb af stablen på Designskolen Kolding.
Under temaet ’Æstetisk kirurgi’ har studerende pustet nyt liv i tekstiler og beklædning, der ikke længere har en funktion i industrien. Donationerne har meget stor værdi for undervisningen, da den store mængde af forskellige materialer giver de studerende mulighed for at eksperimentere frit med nye upcyclings koncepter:
- Designere skal være med til at bremse overforbruget af jordens ressourcer. Derfor er det supervigtigt at se allerede eksisterende, men uønskede, produkter som en materialeressource, fastslår adjunkt Ulla Ræbild, der underviser på ’Design for change’.
Vi skal holde op med at skamme os
Virksomheder skal ikke mørklægge, at denne ressource eksisterer. I stedet bør de finde ud af, hvordan de kan bruge den og undgå at skille sig af med dem i ly af natten, mener Ulla Ræbild:
- Vi skal holde op med at skamme os. Vi er alle fanget i det her modesystem, og alle prøver at gøre noget. Det er vigtigt at kigge på, at upcycling ikke gør produkterne mindre værd, fastslår hun.
Snørebånd bliver til skuldertasker
Én måde at forlænge beklædnings levetid på er ved at designe noget, som brugerne beholder længe - bl.a. ved at fokusere på de følelsesmæssige aspekter – eller ved at tilføre ting, der er smidt bort, ny værdi gennem upcycling. Undervisningsforløbet har derfor stor fokus på, at den kreative tilgang til designprocessen og arbejdet med æstetiske virkemidler er i fokus.
Der er da heller ikke mangel på kreativitet hos de studerende. Ved at eksperimentere med læderrester og snørebånd fra ECCO og tekstiler fra Henrik Vibskov har accessory-studerende Annesofie Bundell fx designet en minikollektion af skuldertasker. Mode- og tekstilstuderende Christine Beate Husøy er gået anderledes til værks ved at benytte optrevling som teknik på Olinos uniformer, mens modestuderende Carl Sylvester Berg har draperet Hummel sportstøj om til en organisk kollektion af kjoler. Og de studerendes arbejder vækker begejstring:
- Det er fantastisk, hvad de studerende har opnået med vores uniformer, lyder det bl.a. fra Olino.
Design for change er et tværfagligt, tilbagevendende undervisningsforløb med fokus på bæredygtighed.
Tak til virksomhederne:
Ganni
Hummel
Pilgrim
Olino
Henrik Vibskov
ECCO