De nominerede er [...]
Hvordan skaber man hjemlige rammer på et asylcenter? Kan man gøre det mere komfortabelt for astronauter at rejse til Mars? Er det muligt at skabe en modekollektion til kvinder i kørestol? Kan man lave en privat YouTubekanal for børn? Hvad er akustiske tekstiler? Det har en gruppe designere, der alle tog afgang fra Designskolen Kolding i fjor, svaret på. I alt er otte designere fordelt på fem projekter udtaget i kategorien Young Talent, hver med et bidrag, som er vidt forskellige.
Mere privatliv for samboende
Designerduoen Giulia Pesce og Ruggero Bastita er nomineret for en fleksibel og indretningsvenlig skillevæg til mennesker, der lever i transit med andre mennesker, fx på asylcentre og væresteder for hjemløse.
- Vores projekt er et fleksibelt og personligt rum, som fokuserer på afgrænsning af plads, personliggørelse, privatliv og organisering af tø og personlige ejendele, lyder det fra designerduoen.
Juryens bedømmelse af projektet går i sær på udførelsen af væggen og på duoens evne til at sætte mennesket i centrum.
Nærmere eksperiment end tøjkollektion
Modedesigner Mathilde Bess stiller skarpt på afvigende kroppe og iscenesætter en provokerende og debatskabende haute-couture serie til kvinder med muskelsvind, der sidder i kørestol.
- Det har været vigtigt for mig at vise, hvad man kan bruge mode til, og hvordan mode kan virke socialt inkluderende. På den måde er det også et opgør med, hvordan modebranchen opfatter kroppen, lyder det fra designeren.
Juryen nominerer Mathilde for evnen til at tænke alternative kropsidealer ind i et flygtigt modeperspektiv og skabe en forlængelse af den vigtige genre: kritisk design.
Akustiske tekstiler
Med sit fokus på at skabe serien af akustiske tekstiler eksperimenterer tekstildesigner Kristine Boesen vedholdende med avancerede teknikker for at opnå den helt rigtige lyddæmpende effekt i et givent rum. og samtidigt de teknisk avancerede tekstiler til at fremstå som ren poesi.
- Kristine Boesen har en helt særlig vilje og energi, når hun kaster sig ud i nye udfordringer. Der er tale om yderst veludført håndværksmæssigt arbejde, som får de teknisk avancerede tekstiler til at fremstå som ren poesi, lyder det fra juryen.
Rejsen til Mars
Fra jorden tager turen til Mars 221 dage. Et centralt udgangspunkt for designertrioen Paul Lequay, Iga Slowik og Claudia Naval, der har mestret en lydabsorberende enhed til NASA-astronauter. Enheden lukker omgivende støj ude og sørger for, at det er nemmere at slappe af.
- Projektet bærer præg af en stor indlevelse i astronauternes behov. Alt i alt et overbevisende og gennemarbejdet, men samtidigt legesygt og udfordrende designprojekt, lyder det fra juryen.
Kanal privat
”Har du også børn, der dagligt navigerer i den digitale verden?” Det kan mange forældre nok nikke genkendende til. Solveig Søndergaard har med humor og lethed skabt en YouTube kanal for børn og unge med fokus på tillid og åbenhed. Kanal privat åbner op for, at børn og unge tør åbne op og beskæftige sig med alvorlige emner:
- Problemerne er stadig de samme, som da jeg var ung: mobning, venskaber, pubertet, krop, seksualitet og kærlighed - emner, der kræver overblik og energi at navigere i med nutidens massive brug af sociale medier, siger hun.
Juryens bedømmelse går især på, at Solveig gør sig selv til rollemodel fremfor en docerende voksen, og skaber et univers på en eksisterende platform som er både trygt og appellerende.
Awardshow
Årets priser uddeles ved et stort awardshow mandag den 28/05/i Industriens Hus. Showet begynder 16.30 og slutter ca. kl. 22.00
Jury og baggrund
Danish Design Award sætter fokus på effekten og værdien af design, hylder virksomheder og designere på tværs af landet og viser den forskel, deres løsninger gør i industrien, samfundet og hverdagslivet. Jurymedlemmerne udpeges hvert år af Dansk Design Center og Design Danmark på baggrund af deres individuelle kvalifikationer. I år består juryen af Vigga Svensson, direktør og stifter af Vigga, Søren Skafte Overgaard, partner og bestyrelsesmedlem i Friday & Partners, Rikke Ulk, direktør og stifter af konsulenthuset Antropologerne APS, Richard Hsu, medstifter og kreativ direktør Pan-AsiaNetwork, Pil Bredahl, designer og indehaver af Pil Bredahl design, Mads Quistgaard, design director Urgent Agency, Lotte Lyngsted Jepsen, medstifter, partner, og brugerspecialist hos Hatch og Bloom, Lene Dammand Lund, rektor ved KADK, Claus Skytte, kreativ strateg, forfatter og foredragsholder, Charlotte Sahl-Madsen, adm. direktør for Børnenes Hovedstad, Agnes Kwek, adm. direktør, Designsingapore Council, Joel Towers, Dekan, Parsons, Thomas Ibsen, Stifter af Please Wait to be Seated, Peter Hebin Bruun, Chef for Kommunikation og CSR, Vækstfonden, Thomas Madsen Mygdahl, adm. direktør og medstifter af Twentythree.