26 jun. 2018 / Nyt om de studerende

Er det en fulg? Er det en fisk?

Svenske Oskar Paul Heiwes serie af træfly er legetøj i højeste kaliber til de 6-7 årige.
Af Charlotte Melin

”Jeg har været fascineret af fly, siden jeg var lille. Jeg syntes især, at det var voldsomt spændende med de camouflagemønstre, man brugte på fly fra 1. Verdenskrig. De var bare så jættefine. Da jeg så var 14 år, begyndte jeg at arbejde i en hobbybutik. Her fik jeg en første forståelse af, hvordan man kan konstruere et modelfly, så det rent faktisk kan flyve.”

”I mit afgangsprojekt fra Designskolen Kolding har jeg samarbejdet med det svenske Acne Jr., der laver specialdesignet trælegetøj. Det bygger på en skandinavisk tradition, jeg gerne vil føre videre. Da industrialiseringen kom til Storbritannien og Tyskland i 1800-tallet, begyndte de at producere legetøj i metal. Men i Norden fortsatte vi med at bruge træ. Samarbejdet har også lært mig vigtigheden af at frame sit projekt, så det er tilpasset virksomhedens produktionsmetoder. Jeg bruger kun materialer, man nemt kan finde her i Danmark. Magneter og bøgetræ. Ikke noget der først skal bestilles hjem fra Kina.”

”I min ideudvikling var jeg blandt andet ude på en skole i Billund, hvor de arbejdede med IQ-tests til børn. Jeg var interesseret i at udfordre den overgang til logisk forståelse, der sker i børns hjerne, når de er 6-7 år. Jeg fandt ud af, testene indeholdte mange geometriske former og mønstre, der på flere måder mindede om de camouflagemønstre, jeg selv var så betaget af som barn. Og så opstod ideen langsomt. Undervejs kom der så også lidt inspiration fra fuglenes verden til, og deres mønstre og farver – så ja. Det var en bred for-research.”

”Flyene er måske i virkeligheden fugle. Eller fisk. De er bygget som det, man kalder open-ended toys, med en masse små træklodser, der sættes sammen med magneter. Det giver flere mulige løsninger, lidt ligesom i Lego. Grundtanken er, at den der bygger skal skabe et mønster, bygge om til nye kombinationer og helst transformere det, de har i hænderne. Farver og former giver bevidst mulighed for at skabe nogle tvetydige resultater, hvor det kan være et krigsfly, men fordi der så også er en klods med et øje på, kan det lige så vel være en silkehale, man har bygget. Jeg håber, flyene vil inspirere børn til at lege med og udforske de mange indbyggede muligheder.”

“Geometriske mønstre aktiverer hjernen, og børnene bestemmer selv, om det egentlig er et krigsfly eller en svensk spurvefugl, de bygger.”