Kineser kaster nyt lys på dansk lampe-tradition
”Lys muliggør vores forståelse af verden. 80% af det, vi opfatter, kan på en eller anden måde tilskrives synet, og for mig understreger det, hvor vigtigt godt lys er,” fortæller Zeyu Rong, afgangsstuderende fra Designskolen Kolding.
Han nærer en dyb fascination af den amerikanske lys-kunstner James Turell, og den måde kunstneren omdanner lys til et materiale i sine værker. Den ide besluttede Zeyu Rong sig derfor for at forfølge i sit afgangsprojekt.
Fra eksperiment til produkt
Først handlede det om at afprøve og udforske forskellige aspekter ved lys i en række grundige eksperimenter. Når Zeyu Rong fortæller om den fase, bruger han ord som kinetik, rumlighed, farve, tekstur og temperatur.
For eksempel belyste han foldede stykker papir fra forskellige vinkler, for at undersøge hvordan opfattelsen af materialet dermed ændrede sig. På samme måde lod han lys skinne gennem forskellige materialer, for at undersøge hvad dette gjorde ved lyset.
En særligt systematisk tilgang, der også har gjort indtryk hos Louis Poulsen, som er samarbejdspartner:
”Det særlige ved dette projekt er den meget analytiske tilgang i de indledende faser. De mange studier er en fin tilgang til at arbejde med lys i stedet for at springe direkte til formgivningen,” siger Rasmus Markholt, Idea & Design Director hos Louis Poulsen.
Klassisk med kant
Zeyu Rong har hele tiden været bevidst om, at de lidt abstrakte forsøg med lys i sidste ende skulle ende op med noget helt konkret. Slutproduktet er derfor et pendel til brug over et spisebord. Ved første øjekast ret klassisk, men med nogle indlagte, overraskende uregelmæssigheder, der træder frem, når lampen tændes. Afhængig af vinklen falder lyset forskelligt, og lampen skifter også udtryk, alt efter hvilken side man ser den fra. På den måde bliver nogle af de mange optiske oplevelser fra de indledende forsøg også formidlet videre.
”Den allerstørste udfordring var netop at skabe et mere kommercielt produkt på baggrund af min inspiration fra det kunstneriske univers,” fortæller den industrielle designer:
”Det er jo forholdsvis nemt bare at åbne alting op og sige, nu eksperimenterer vi, nu er alt tilladt. Det rigtigt svære opstår i det øjeblik, alle ideerne skal omdannes til noget helt konkret. Men det var samtidig den allermest interessante del af hele processen.”