Roseanne Kimber og Patricia Csobánczi skabte et fremtidens madlaboratorium, hvor de designede nye madkombinationer med tang og melorme.
01 apr. 2024 / Nyt om de studerende

Kolding-designere indtager Porto Design Biennale

Tidligere kandidatstuderende på Designskolen Kolding, Roseanne Kimber og Patricia Csobánczi, er inviteret til at tale ved Porto Design Biennale
Af Marianne Baggesen Hilger

Biennalen stiller skarpt på designfagets forudsætninger for at komme med nye løsninger på kollektive problemstillinger ved at se på værdien af design, designs evne til at sætte spørgsmålstegn ved virkeligheden, udfordre kompleksiteten og foreslå koncepter og adaptioner, som giver os en bedre og mere forbundet verden. Biennalens titel i år er “Alter-Realities: Designing the Present” og biennalen er kurateret af Alastair Fuad-Luke.

De to tidligere studerende fra henholdsvis Design for People og Design for Planet, Roseanne Kimber og Patricia Csobánczi, blev for nogle måneder siden kontaktet af biennalens arrangører og spurgt, om de ville præsentere deres projekt ‘Co-Creating Everyday Foods – with Insects and Seaweed!’

Projektet blev til i forbindelse med kurset ’Design for Behavioural Change’ på Designskolen Kolding under vejledning af professor Eva Brandt og professor Thomas Binder. Det er inspireret af begrebet ‘Futurivore’, som henviser til et dyr eller en person, som spiser mad af både plante- og animalsk oprindelse med fremtiden for øje.

- Vi udforskede omstillingen til bæredygtige fødevareingredienser gennem ‘participatory design’ med fokus på det sanselige og forestillinger om fremtiden. På biennalen bliver vi en del af 'Colloquium IV – Animating everyday heterotopias'. I det forum er der fokus på at undersøge hverdagens heterotopier, som kan hjælpe med til at skabe nye muligheder og veje for anderledes tænkning og væren i verden. Det er samtidig en del af ’Peripheral Perspectives’, som er en seminarrække, der samler akademikere med forskellige fagligheder og ikke-akademikere, praktikere (designere, kunstnere m.v.) og borgere, fortæller Roseanne Kimber og Patricia Csobánczi. 

Forberedelserne til biennalen foregår online, for både Roseanne Kimber og Patricia Csobánczi har travle karrierer og bor desuden i hver sin by. Patricia Csobánczi arbejder for Growing Pathways, et bureau som arbejder for at fremme relationen mellem menneske og natur og bymæssig økologi. Her skaber hun prototyper på fremtidens lokalmiljøer med fokus på biodiversitet, læringsrejser med borgere og sensibiliseringsmetoder.

Roseanne Kimber arbejder som UX/UI designer hos LEGO, hvor hun laver brugerundersøgelser og prototyper med henblik på at skabe oplevelser for børn. I sin fritid driver hun en mindre design- og kunsthåndværksvirksomhed, hvor hun laver kits og workshops, inspireret af hvordan sanserne kan understøtte vores velbefindende.

De unge designere sætter stor pris på invitationen fra biennalen:

- Det var en helt uventet ære, en skøn følelse. Vi tror, de har valgt vores projekt, fordi det passer ind i konteksten for biennalen og på grund af vores tilgang til mad og kultur. Vi glæder os meget til at tale med forskere og designere med samme interessefelt som os selv og diskutere mulighederne for fremtiden.

Bonusinfo: Heterotopia er et begreb skabt af filosoffen Michel Foucault, hvor ”andre steder” har en funktion i relation til alt det resterende rum, der enten kan bestå i at være en illusorisk spejling af det omgivende reale rum eller som reelle, eventuelt bedre, alternativer til dette.

Porto Design Biennale finder sted 2.-23/07/, dels online og dels i Porto i Portugal.
Oplægget ‘Co-Creating Everyday Foods – with Insects and Seaweed!’ kan ses online 23/07/ kl. 18:00-20:00.

“På biennalen bliver vi en del af 'Colloquium IV – Animating everyday heterotopias'. I det forum er der fokus på at undersøge hverdagens heterotopier, som kan hjælpe med til at skabe nye muligheder og veje for anderledes tænkning og væren i verden.”