Smykkekollektionen er både sensorisk og æstetisk.
01 apr. 2024 / Nyt om de studerende

Sensoriske smykker til kvinder med ADHD

På basis af samtaler med kvinder, sendiagnosticeret med ADHD, har Sofie Graabæk Byriel skabt en smykkekollektion, som kan have en beroligende effekt
Af Charlotte Melin

Begrebet ’Bogstav-diagnoser’ er efterhånden kendt af de fleste – ikke mindst når det gælder den neuro-psykiatriske lidelse ADHD. Mindre kendt er det imidlertid, at piger og kvinder typisk diagnosticeres 11,5 år senere end drenge. Det skyldes formodentlig, at sundheds- og behandlingssystemet har en meget kønsspecifik opfattelse af symptomerne på lidelsen. Eller sagt mere direkte: i manges opfattelse er en typisk ADHD-person en ung dreng med krudt i bagdelen. Derfor ’fanges’ kvinder med diagnosen oftest senere i livet. En af dem er Sofie.

Diagnosen kom sent – og forklarede en del
Sofie Graabæk Byriel er nyuddannet designer med speciale i accessorydesign fra Designskolen Kolding. Men hun er også relativt ny-diagnosticeret med diagnosen ADHD, som hun blev udredt for i januar 2022.
”At blive diagnosticeret fik mig til at se mig selv og mine udfordringer i et nyt lys. Jeg har ofte haft en opfattelse af, at nogle ting var sværere for mig, end de var for andre, uden at kunne sætte ord på hvorfor. Så at få navn på udfordringerne var en stor lettelse. Samtidig fik jeg øjnene op for, hvor mange andre omkring mig, der var igennem samme proces. Det inspirerede mig til at udvikle noget, der giver muligheden for, at man kan varetage sine behov uden at skulle bekymre sig om, hvordan man bliver opfattet af omverdenen.”
I sit afgangsprojekt fra Designskolen Kolding går design og diagnose op i en højere enhed. Hun har nemlig designet en smykkekollektion, som kan afhjælpe nogle af symptomerne på lidelsen. Her er fænomenet ’stimming’ et centralt begreb i projektet. '

Børnelegetøj til selvstimulering
”Stimming er en forkortelse for self-stimulating behavior,” fortæller Sofie, og deler nogle eksempler.
”De fleste af os kender nok til det beroligende i at sidde og pille ved en øreflip, dreje på en ring eller klikke med en kuglepen. De her bevægelser kan virke beroligende eller stimulerende og hjælpe en med at fastholde fokus eller falde til ro, og det er meget almindeligt at personer med ADHD stimmer i løbet af en hverdag.
”Der findes allerede en række genstande, som kan indgå i stimming og som afhjælper andre sensoriske behov. Men igennem interviews med sine brugere blev det klart for Sofie, at der kan være en barriere overfor objekterne.

”Mange stimming-objekter har et meget farverigt og figurativt udtryk, vi tit forbinder med børn og legetøj, og andre hjælpemidler tager nærmest udelukkende udgangspunkt i funktion. Det er der jo ikke noget galt i. Men vores samtaler viste, at der er situationer, hvor man nemt bliver tolket som afvisende, hvis man for eksempel finder sine ørepropper frem, eller hvor man måske ikke lige har lyst til at sidde med sin fidget spinner. Det gav mig lyst til at lave en serie objekter, som spiller på nogle af de samme sensoriske elementer, men som taler ind i et andet æstetisk univers.”
Her faldt valget på smykker.

Sensorisk hjælp
Kollektionen består af flere elementer, som er behagelige at røre ved, at aktivere eller som lægger et rart og beroligende pres på en legemsdel. Den omfatter blandt andet en ring, hvor en tommelfinger kan glide mod en blød flade samt en halskæde, hvor en lille ekstra-kæde kan trækkes igennem et vedhæng. Og så er der øresmykket, som delvist dækker øreindgangen, og dermed kan dæmpe et uroligt lydbillede, der kan virke rigtig forstyrrende for folk med ADHD.

Sen-diagnose skaber omvæltning
”Det kan være en omvæltning at blive diagnosticeret sent med ADHD. For som voksen har man jo allerede skabt sig en forståelse af, hvem man er, og ser pludselig sig selv og sit liv i et nyt lys på godt og på ondt. Heldigvis kan man også, med sin nye selvindsigt, finde ud af, hvad der fungerer for en. Jeg håber, at smykkerne kan hjælpe personer med ADHD og andre udfordringer i deres hverdag, og at serien måske kan åbne for en fornyet forståelse af, hvad hjælpemidler kan, og hvordan de ser ud,” siger Sofie.

 

FAKTABOKS:
Sammen med en fokusgruppe bestående af kvinder i tyverne, som alle er sendiagnosticeret med ADHD, og via studier af deres objekter, har Sofie Graabæk Byriel afdækket, hvilke sensoriske oplevelser der kan have en beroligende eller stimulerende effekt. Hun har udforsket effekten ved brug af form, tyngde, afdæmpning af lyd, bevægelse, tekstur og placeringer forskellige steder på kroppen. På den baggrund har hun skabt en serie smykker, der kan styrke fokus og ro uden at stigmatisere sin bærer.
Sofie Graabæk Byriel er uddannet bachelor i accessorydesign fra Designskolen Kolding. Find Sofie på instagram under profilen flyinglawnchair. 

“At blive diagnosticeret fik mig til at se mig selv og mine udfordringer i et nyt lys.”