11 jun. 2019 / Nyt om de studerende

Skoen, der kan splittes ad

Linda Egtved Olesen drives af at gøre en positiv forskel med sit design. Derfor tog hun kampen op mod klodens enorme ressourceforbrug på sko med sin bæredygtige sko – i samlesæt.
Af sbs@dskd.dk

23 milliarder par. Altså 64.000.000.000 enkelte sko. Så mange stykker fodtøj bliver der produceret hvert år på verdensplan. Sandaler, dansesko, sneakers, støvler. Konstrueret af et væld af materialer. Tilsvarende bliver der kasseret omkring 300 millioner par sko. Men ingen steder i verden findes der et system for, hvad man gør med de brugte sko. Det provokerede Linda Egtved Olesen, nyuddannet kandidat i tekstildesign fra Designskolen Kolding, og inspirerede hende til et bud på et bæredygtigt skodesign til det 21. århundrede: skoen i samlesæt.

På jagt efter det grønne valg

”Jeg tror, det begyndte, da jeg selv var på jagt efter en sko, som jeg vidste, var bæredygtigt produceret. Det eneste, jeg kunne finde, var veganske sko, altså sko, som ikke indeholder for eksempel læder. Og de har ikke nødvendigvis en særligt bæredygtig profil,” fortæller den indfødte Koldingenser, der inden sin kandidatoverbygning er uddannet skodesigner fra London College of Fashion.

”Omvendt er det heller ikke sådan, at læder eller plastic er det forkerte valg til en sko. Men i forhold til hvad der sker, når skoen bliver smidt ud, så er det altafgørende, om man kan skille skoens dele fra hinanden, inden de skal genbruges – eller om de er smeltet så hårdt sammen, at det ikke er muligt. Først når skoen kan deles op, kan vi være sikre på, at enkeltdele kan recirkuleres på en eller anden måde.”

Overdel efter humør 

Den indsigt inspirerede Linda Egtved Olesen til at indgå et samarbejde med ECCO om en prototype på en sko, der kommer i flere dele.

”Man kan skifte mellem flere såler, men grundlæggende er skoens sål basis-elementet, og den er lavet af plastic – men på den gode måde,” forklarer hun. ”Det er en let sål med masser af luft i, og den plejer man at få ind i sålen gennem en masse kemi. Men jeg har valgt termo-plast, som reagerer på varme, og det gør den nem at genbruge.”

Og nu kommer det smarte: for oven på sålen kan man montere lige præcis den overdel, og det fór, man har brug for den dag. Og dermed både have en læder-sneaker, en urban trekker, som er en vandrestøvle designet til smart brug i byen, eller måske en festsko baseret på den samme sål. Det er i hvert flad Linda Egtved Olesens bud på overdelene, som kommer i forskellige materialer og farver.

De mange aspekter i sko
Skoprojektet forener to af de store passioner i Lindas verden, nemlig sko og bæredygtighed.

”Jeg er virkelig forelsket i at lave sko. Det er en kæmpe udfordring, for man skal tænke holdbarhed, støtte, materialer, styrke, håndværk og lækkert design sammen i én enhed. Derudover har jeg altid prøvet at tænke bæredygtigheden ind i, hvad jeg har lavet. Om det så er at være vegetar, tage bussen eller bare gøre det til en del af mine projekter. Derfor har det også været så fedt at samarbejde med ECCO, der har det samme fokus. Og tænk så, at jeg kan kombinere det fokus med at lave sko…”

Samarbejdspartner: ECCO 

“I forhold til hvad der sker, når skoen bliver smidt ud, så er det altafgørende, om man kan skille skoens dele fra hinanden, inden de skal genbruges – eller om de er smeltet så hårdt sammen, at det ikke er muligt. Først når skoen kan deles op, kan vi være sikre på, at enkeltdele kan recirkuleres på en eller anden måde.”Linda Egtved Olesen”