Beklædningsdesign (BA)
- Næste kursus
- 1. september
- Frist for optagelse
- 15. marts kl. 12.00 (kvote 2) 5. juli kl. 12.00 (kvote 1)
- Varighed
- 3 år
- Optagelsesprøve
- Ja (Kvote 2)
- Uddannelsens varighed
- 3 år
- Sted
- Designskolen Kolding
- Undervisningssprog
- Dansk
Hvorfor skal jeg vælge beklædningsdesign?
Uddannelsen i beklædningsdesign på Designskolen Kolding er for dig, der er interesseret i at arbejde med udvikling af beklædning og bæredygtighed. Du kommer bl.a. til at eksperimentere med nye former, materialer og produktionsteknikker og lærer, hvordan man udvikler koncepter og forretningsideer. Mode- og tekstilindustrien er i dag en af de mest forurenende industrier i verden. Derfor lægger vi stor vægt på at uddanne dig til at skabe en mere bæredygtig fremtid.
Hvad lærer jeg?
Du kommer til at arbejde med formgivning gennem drapering og mønsterudvikling, hvor komposition, farver og materiale understreger dit design. Gennem prototyper, som du udarbejder både med hænderne og digitalt, bliver du klogere på materialevalg, løsninger, udfordringer og proportioner. Du vil blive undervist i softwareprogrammet CLO3D, hvor du digitalt formgiver dit design.
Dine kollektioner bygger du op med afsæt i bæredygtighed og trendindsamling, hvor du lærer at understøtte din intuition og fange din samtids tendenser. Du lærer at skabe et koncept baseret på designmetoder og analyser, hvilket skærper din designproces og det færdige produkt.
At kunne tegne er designerens måde at kommunikere både til sig selv og til produktionsteamet, og derfor vil du gennem hele din uddannelse blive undervist i tegning både på papir og digitalt, hvor vi arbejder i Adobe Photoshop og Illustrator.
Kolding designskole arbejde spå tværs af værksteder se de værksteder du har mulighed ofr at inddrage i dine projekter
Kurser på Beklædningsdesign
Design som virkefelt
Introduktion til designstudiet og fagfeltets facetter, hvorved du opbygger en begyndende faglig selvforståelse.
Drapering, metoder og materialer
Du introduceres til draperingsmetoder og oparbejder en forståelse for formgivning til krop og materialets betydning for det endelige design, skabt i en undersøgende og eksperimenterende tilgang.
Form
Introduktion til og træning i færdigheder inden for rumlig skitsering, komposition samt formanalyse og formudvikling. Forløbet afsluttes med et mindre formudviklingsforløb, hvor du afprøver dine færdigheder i en designfaglig kontekst.
Visualisering
Kurset introducerer til visualiserings- og skitseringsteknikker og har som formål, at du oparbejder en fortrolighed med at skitsere og kommunikere visuelt.
Tilskæring, metoder og materialer
Grundlæggende introduktion: til formgivning af beklædning gennem mønsterkonstruktion og -udvikling, tekstiler og indlægsmaterialer. Baseret på eksperimenter opbygges en serie af overdele, hvor en enkelt style realiseres. Sideløbende introduceres du til tegnemetoder, som kan bruges til idégenerering og formidling af design.
Design som virkefelt
Introduktion til designstudiet og fagfeltets facetter, hvorved du opbygger en begyndende faglig selvforståelse.
Farve
Introduktion til farvens kompleksitet og betydning for et design, herunder indflydelse af lys, materiale og form, historisk farvelære, æstetik, optræning af færdigheder inden for analog og digital farve samt udvikling af et individuelt farvekoncept.
Visualisering
Kurset introducerer til visualiserings- og skitseringsteknikker og har som formål, at du oparbejder en fortrolighed med at skitsere og kommunikere visuelt.
Farve og visualisering
Med afsæt i udvikling af personlige farvepaletter giver kurset dig en forståelse for farven som visuelt sprog. Du arbejder med farve i form, forholder dig til årstider og afprøver ornamentiks betydning for design. Gennem tegning, PhotoShop og CLO3D får du metoder til at undersøge farvens betydning for form og styrket dit eget visuelle udtryk.
Førsteårsprøvens projektperiode
Selvformuleret projekt der bygger på indsigter og læring fra det første studieårs undervisning. Projektet indgår som et element i førsteårsprøven.
Koncept og digitale redskaber
Med afsæt i egne konceptboards, formeksperimenter og mønsterudvikling i CLO3D, fremstilles en serie af overtøj. Sideløbende opbygges en grundlæggende indsigt og forståelse for de tekstile fibre og materialer med fokus på fremadrettet at kunne træffe bæredygtige materialevalg i designprocessen.
Designproces og metode
Fokus er på designprocessen og designmetoder, herunder brugerinddragende elementer. Gennemførelse, udførelse og refleksion over processen samt udvalgte anvendte metoder analyseres og vurderes i en skriftlig rapport med afsæt i projektet.
Kollektion og produktion
I kurset opbygger du en egen kollektion med fokus på sammenhæng, målgruppe og produktion. Gennem analyser af eksisterende beklædning får du indsigt i materialer, finish og kvalitet.
Funktion, form og æstetik
I kurset introduceres du til teori og metoder som understøtter, hvordan vi forholder os til andres behov. Gennem analyser forstår du funktion, form og behov, og designløsningen gøres færdig gennem dit kendskab til farver, materialer og din personlige æstetik. Du bestemmer selv om dit design skal være universelt, adaptivt eller en dedikeret designløsning som dækker et specifikt behov.
Overtøj
Med afsæt i vintage overtøj får du indsigt i materialer, formgivning, finish og bæredygtighed. Indsigten og eksperimenter bruges som inspiration til design af en serie overtøj.
Design for Change
Kurset introducerer til udfordringer i nutidens tekstil- og beklædningsindustri. I kurset udvikles spekulative fremtidsscenarier med henblik på at skabe innovative nye systemer, produkter og designpraksisser – med potentiale til at ændre designerens indflydelse på branchen i en mere ansvarlig retning. Du får mulighed for at eksperimentere digitalt indenfor bl.a. digital 3D, VR og kunstig intelligens.
Brand og kollektion
I samarbejde med et brand udvikler du i et tværfagligt team en visionær kollektion, som præsenteres for den eksterne virksomheds team af designere.
Faglig position
Kurset introducerer til modeller til analyse af forretningsmodel, med fokus på værdiskabelse for aftagere og samarbejdspartnere. I forløbet vil du kortlægge egne designkompetencer, din faglige profil og identificere hvilken specialisering du ønsker at styrke, for at bringe dig nærmere dine mål for fremtiden.
One Step Closer
Dette kursus tager afsæt i dit ønske omkring videre specialisering, formuleret i kurset Faglig position. På baggrund af dette ønske, udvikles et eget designprojekt, der hjælper dig med at komme tættere på at opnå ambitionerne for dit fremtidige professionelle virke som designer.
BA-projekt
På baggrund af din samlede viden samt kompetencer og færdigheder rammesætter du et projekt baseret på dit individuelle interessefelt med fokus på dit ønske om specialisering og din fremtidige professionelle karriere.
Hvordan lærer jeg?
Undervisningen er delt op i forløb af 3-12 ugers varighed, hvor du lærer forskellige aspekter inden for det pågældende område. Der er både forelæsninger og undervisning, men for det meste er der 1:1 vejledning, hvor du kan udvikle dit talent og dine kompetencer. Du bliver undervist af både fastansatte lærere og eksterne undervisere, som kommer fra industrien og giver uvurderlig indsigt fra praksis.
Under forløbet Farve og Lys er der på 2. semester mulighed for at deltage i vores internationale samarbejde i Ghana, og på 4. semester tager vi på studietur til udlandet, for at se hvordan produktion foregår, og hvilke kompetencer det er vigtigt for en designer at have.
Du afslutter din uddannelse med et bachelorprojekt, hvor du samarbejder med en virksomhed.
Hvad kan jeg blive?
Du kan bl.a. arbejde med beklædningsdesign, funktionelt tøj, bæredygtighed, nye forretningssystemer, trend og styling.
Ønsker du at gå yderligere i dybden med dit fag, så er din uddannelse adgangsgivende til en toårig overbygning, hvor du får mulighed for at specialisere dig.