Forsknings- og udviklingsprojekt

Hope & Despair

Deltagere fra Designskolen Kolding
Sune Gudiksen
Forsknings- og udviklings projekttype
Forskning og udvikling
Projektperiode
mar. 2023 - mar. 2026
Projektledelse

Sune Gudiksen

LAB
LAB for Play Design
LAB tema
Playful attractions
Samarbejdspartnere
Museum Kolding
Frøslevlejrens Museum
KZ-Gedenk- und Begegnungsstätte Ladelund
KZ-Gedenkstätte Husum-Schwesing
Det Jødiske Museum i Rendsborg
Billund Kommunes Museer
KZ-Gedenkstätte Neuengamme
Destination Trekantområdet
Destination Sønderjylland
Turistkontor Flensburger Förde
Fachhochschule Kiel
Europa Universität Flensburg
UC Syd
Baggrund
Hope & Despair er et dansk-tysk samarbejdsprojekt, der forbinder syv museer og historiske steder med fokus på 2. Verdenskrig i Syddanmark og Nordtyskland.

Never again!

3. - 10. maj sættes der fokus på historiens mørke kapitler, når en hel uge fyldt med events på tre danske og tre tyske museer – fra Kolding til Hamborg – markerer de begivenheder og rædsler fra 2. Verdenskrig, der har formet den verden, vi kender i dag. Med den aktuelle uro i Europa og verden er temaet mere relevant end nogensinde.

80-året for befrielsen minder os om de modstandskampe og ofre, tidligere generationer kæmpede for – alt sammen for at sikre den frihed, vi har i dag.

Samtidig skal udstillinger og formidling følge med tiden og skabe nysgerrighed, engagement og lyst til at forstå historien – også blandt dem, der hverken selv har oplevet krigen eller hørt bedsteforældres øjenvidneberetninger. 

Projektet Hope & Despair har arbejdet med nye formidlingsformer, som præsenteres med aktiviteter på seks museer fra Kolding til Hamborg i perioden 3.-10. maj.

Om projektet

Projektet, der har et samlet budget på 14,5 mio. kr., skal styrke formidlingen og tiltrække flere besøgende ved at skabe sammenhængende fortællinger på tværs af lokationerne. Ved at samarbejde tæt med tre turismedestinationer og fire vidensinstitutioner skal projektet sikre en moderne og engagerende formidling – også undervejs mellem stederne. Formålet er at gøre historien relevant og inspirerende for både nuværende og fremtidige generationer, med særlig opmærksomhed på unge. Projektet er støttet af Interreg Deutschland-Danmark og varer tre år fra marts 2023.

Metoder og resultater

Projektet tager udgangspunkt i nye udstillings- og formidlingsteknikker, hvor designprocesser og brugerinddragelse spiller en central rolle.

Gennem co-creation og tværfagligt samarbejde udvikler projektet løsninger, der formidler historien på tværs af kulturforskelle og geografiske grænser. Målet er at skabe en episodisk oplevelse – som at gå fra en helaftensfilm til en serie – der kobler de enkelte fortællinger sammen i en større kontekst. Med Designskolen Kolding som ledende partner trækker projektet på kompetencer fra aktører som Museum Kolding, KZ-Gedenkstätte Neuengamme og Destination Sønderjylland. Resultatet bliver en samlet turistoplevelse, der både styrker områdets tiltrækningskraft og sætter historien i et nyt lys for en bred og varieret målgruppe.

Projektet er støttet af Interreg Deutschland-Danmark

Kontakt

Sune Klok Gudiksen
LAB for Play Design

Sune Klok Gudiksen

Lektor, LAB for Play Design