ReSuit
- Deltagere fra Designskolen Kolding
-
Karen Marie Hasling
Louise Ravnløkke
Ulla Ræbild
Sarafina Taudal
Mette Julie Bundgaard Nielsen
- Forsknings- og udviklings projekttype
- Forskning og udvikling
- Projektperiode
- 2021 - 2024
- Projektledelse
Teknologisk Institute
- LAB
- LAB for Bæredygtighed og Design
- LAB tema
- Organisational Life
- Samarbejdspartnere
- BESTSELLER
Teknologisk Institut
A/S Dansk Shell
Naboskab
Elis
Aarhus Universitet
Fraunhofer
Om ReSuit
Hvert år bliver der på verdensplan produceret 100 milliarder tekstilenheder med en kort levetid. Materialer til en værdi af 400 milliarder euro går tabt, fordi vi mangler en infrastruktur og robuste genanvendelsesteknologier i meget stor skala. Formålet med ReSuit er at få alt tekstilaffald i Danmark ind i et kredsløb, hvor det kan blive til nye tekstiler eller råvarer til andre produkter.
Projektgruppen vil angribe tekstilproblematikken fra to sider: Hvordan bliver tekstilindustrien bedre til at designe bæredygtigt? Og hvilke teknologier kan skabe et cirkulært kredsløb for forbrugernes tekstilaffald?
Bæredygtige tekstiler og bevidste forbrugere
Arbejdet indebærer blandt andet en kortlægning af, hvilke farver og tilsætningsstoffer der bruges i tekstilproduktion og en vurdering af deres betydning for materialernes genanvendelighed. Det skal så vidt muligt munde ud i en udfasning af stoffer, der ikke egner sig til fremtidens genanvendelsesteknologier og i designguides for bæredygtige tekstilprodukter.
Samtidig er det afgørende, at forbrugerne kommer med på vognen, da det i sidste ende er forbrugerens handlemønstre, der driver bæredygtigheden frem, både når det gælder køb af nyt tøj og håndtering af det brugte.
Kemisk genanvendelse af affaldssorteret tøj
Fra 2022 skal danske husstande affaldssortere tøj separat – og fra 2025 resten af EU.
- Den helt store udfordring ved genanvendelse af tøj er, at det er sammensat af mange forskellige typer materialer, polymerer, fibre, farver og tilsætningsstoffer. På den måde minder det om plastudfordringen, og en femtedel af verdens plastråvarer går faktisk til tøjproduktion. Halvdelen af alle tøjfibre i verden er polyester, så vi vil modne teknologi baseret på kemisk genanvendelse til at recirkulere polyestermaterialerne, så de kan vende tilbage til tekstilindustrien, fortæller Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut.
Det tyske forskningsinstitut Fraunhofer er verdensførende i teknologi til at opløse materialer og isolere bestemte fraktioner. Man har således allerede vist, at det er muligt at opløse polyesterdelen i tekstiler, så den isoleres og dermed gøres genanvendelig til nye tekstiler.
Resten af tekstilprodukterne skal nedbrydes ved hjælp af såkaldt HTL-teknologi, eller hydrotermisk likvefaktion. Processen gør det muligt, under påvirkning af vand, varme og tryk, at omdanne den komplekse tekstilstrøm til olieprodukter, der kan bruges til produktion af fx plast, brændsel eller syntetiske tøjfibre. HTL er en kendt og robust teknologi, men det er banebrydende at anvende den på tekstiler.
I projektet skal HTL-teknologien modnes og opskaleres i samarbejde med A/S Dansk Shell, der producerer 35 procent af det danske forbrug af brændstofprodukter og med succes har testet muligheden for at raffinere blandt andet bioolieprodukter og ser muligheder for genanvendelse af andre olieprodukter.
Projektgruppen
Innovationsfonden støtter ReSuit med 13 mio.
Teknologisk Institut (projektleder)
Teknologisk Institut er et uafhængigt og almennyttigt forsknings- og udviklingsinstitut, der fremmer udnyttelsen af teknologiske fremskridt til gavn for erhvervsliv og samfund. Teknologisk Institut har over 1.000 specialister, der samarbejder på tværs inden for mange videnskabelige retninger. I dette projekt bidrager Teknologisk Institut med specialviden inden for blandt andet produktkemi og genanvendelsesteknologi.
Aarhus Universitet
Aarhus Universitet (AU) blev grundlagt i 1928 og er et landsdækkende universitet med 38.000 studerende, 1.800 ph.d.-studerende og 8.000 ansatte, hvoraf 4.500 er forskere. AU har et stærkt internationalt omdømme på tværs af hele forskningsspektret og er i den absolutte verdenselite inden for flere forskningsområder. Universitetet rangerer blandt verdens 10 bedste universiteter, der er grundlagt inden for de sidste 100 år og har en lang tradition for partnerskaber med topforskningsinstitutioner og universitetsnetværk i hele verden.
Fraunhofer
The Fraunhofer-Gesellschaft, headquartered in Germany, is the world’s leading applied research organization. With its focus on developing key technologies that are vital for the future and enabling the commercial exploitation of this work by business and industry, Fraunhofer plays a central role in the innovation process. As a pioneer and catalyst for groundbreaking developments and scientific excellence, Fraunhofer helps shape society now and in the future. Founded in 1949, the Fraunhofer-Gesellschaft currently operates 75 institutes and research institutions throughout Germany. The majority of the organization’s 29,000 employees are qualified scientists and engineers, who work with an annual research budget of 2.8 billion euros. Of this sum, 2.4 billion euros are generated through contract research.
BESTSELLER
BESTSELLER er en international, familieejet modevirksomhed bestående af mere end 20 individuelle modebrands. I de senere år har BESTSELLER accelereret sin indsats for en bæredygtig udvikling af modeverdenen, blandt andet med sidste års lancering af den ambitiøse innovationsplatform ’Fashion FWD Lab’, hvor målet er at skabe fremtidens bæredygtige løsninger i samarbejde med verdens førende innovatorer.
Elis
Elis Danmark A/S (tidligere Berendsen Textil Service A/S) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som den første virksomhed i verden. Elis er tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet for at gøre en ekstraordinær indsats for at sikre en høj arbejdsmiljøstandard og 85 % af Elis Danmarks tekstiler har mindst ét af mærkerne: Svanemærket, EU-blomsten og OEKO-TEX. Elis koncernen er en international multiservice-leverandør, der tilbyder løsninger indenfor tekstil-, hygiejne- og facility services.
Designskolen Kolding
Designskolen Kolding er en selvejende videregående uddannelsesinstitution under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Skolen dedikerer en betydelig del af sit uddannelses- og forskningsfokus til bæredygtighed med vægt på innovativ praksis og tæt samarbejde med virksomheder, offentlige institutioner og det øvrige samfund. Designskolen bidrager i dette projekt med designmetoder og viden om bl.a. materialer, produktion og brugere.
Shell
Shell Raffinaderiet i Fredericia producerer 35 procent af det danske forbrug af brændstof. Raffinaderiet leverer overskudsvarme til fjernvarme svarende til mere end 23.000 almindelige husstandes årlige forbrug af fjernvarme, hvilket gør raffinaderiet til Danmarks største leverandør af overskudsvarme. Desuden er raffinaderiet verdens tredje mest energieffektive af sin slags. Raffinaderiet har med succes testet muligheden for at kunne raffinere bilo-olieprodukter i det eksisterende anlæg og deltager i flere projekter omkring grønnere brændstoffer.
Naboskab
Naboskab er et grønt konsulenthus, der er specialiseret i at forstå og ændre adfærd. Naboskab bruger antropologiske metoder til at få indsigt i menneskers hverdag og undersøge, hvad der motiverer mennesker til mere bæredygtig adfærd og forbrug. I dette projekt bidrager Naboskab med viden og undersøgelser om mennesker og adfærd samt erfaring med at lave adfærdsstudier og designe tiltag, som skaber reelle bæredygtige løsninger.