
Billede genereret med Midjourney
Danske forskere vil sikre AI med mening i fremtidens legetøj
Projektet bygger videre på danske legetraditioner, etisk design og forskning i play design. Derfor skal projektet udvikle legetøj og legekoncepter med forsvarlig udnyttelse af AI, der sætter nye globale standarder. Ambitionen for det globale partnerskab er ydermere at udvikle et sæt etiske retningslinjer for brug af AI i fremtidens legetøj med et afgørende blik for sunde børneliv.
Jess Uhre Rahbek, adjunkt, LAB for PlayDesign, er en af de ledende forskere i projektet:
- Vi har historisk været rigtig gode til at udvikle leg og legetøj i Danmark, og nu har vi muligheden for også i fremtiden at være med helt fremme i udviklingen. Men det kræver, at vi som designere præger retningen. Historien har vist, at hvis ikke vi vil noget med de nye teknologier, så vil de meget hurtigt noget med os. Se bare på sociale medier. Derfor er det vigtigt, at vi med forskning præger og designer brugen af AI i legetøj, så vi sikrer værdifulde oplevelser for børnene og høje etiske standarder.
Designskolen Koldings LAB for PlayDesign skal sammen med sydkoreanske Yonsei University og en række partnere udvikle legeoplevelser med AI og sammen sætte de globale etiske rammer for, hvordan AI kan bruges forsvarligt i legetøj tilegnet børn.
Allerede i første halvdel af 2025 tager en dansk delegation til Seoul, hvor de sammen med de sydkoreanske forskere skal arbejde på de første prototyper af legetøj med indbygget AI.
Fakta:
- Designskolen Kolding og Yonsei University, Sydkorea, har sammen etableret forskningsprojektet PL_AI: Responsible potentials for incorporating AI Technologies in Toys and Play.
- Udover LAB for PlayDesign fra Designskolen Kolding og Yonsei University, Seoul, deltager også både LEGO House, KUBO Education og Barring Stories allerede i projektet.
- Over de næste to år vil partnerne på skift være vært for hinanden til workshops og seminarer og sammen udvikle og definere etiske standarder og legeoplevelser baseret på AI.
- LAB for PlayDesign på Designskolen Kolding forsker i, hvordan vi designer betingelserne for den gode leg.
- Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har bevilget 715.600 kr. til projektet.
Kontakt
For henvendelser vedrørende indslag og interview kontakt: