Endnu bedre uddannelse skal få flere designere i job
Optaget på de videregående kunstneriske uddannelser skal reduceres med 10 pct. på arkitektuddannelsen og 20 pct. på designuddannelsen. Sådan lyder én af de mere vidtgående anbefalinger, som udvalget til fremtidssikring af de videregående kunstneriske uddannelser netop har offentliggjort.
Udvalget er nedsat af Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen for at afdække, hvorfor nyuddannede arkitekter og designere aktuelt er mere ledige end nyuddannede fra andre uddannelser.
Rektor for Designskolen Kolding, Elsebeth Gerner Nielsen, roser udvalgets grundige arbejde, men appellerer om tid og arbejdsro.
- Naturligvis skal vi forlange, at kandidaterne kommer i arbejde. Det er jeg også overbevist om vil være tilfældet med de tiltag, som Designskolen Kolding har igangsat. Men lad dem lige få lov at virke, siger hun.
Fokus på job
Allerede i efteråret 2014 iværksatte Designskolen Kolding flere af de forbedringer, som udvalget anbefaler. Det har betydet at blandt andet digitale kompetencer, forretningsforståelse og formidlingskompetencer er blevet fremhævet i læringsmålene i uddannelsen.
For at øge beskæftigelsen har det Erhvervs- og Karriereværksted, Designskolen Kolding oprettede sidste år, fuld fokus på at sikre bedre tilknytning til arbejdsmarkedet. Ud over, at alle kandidater får en målrettet karrierevejledning, kommer alle studerende på Designskolen Kolding i praktik i løbet af studiet, både nationalt og internationalt. Udvalget anbefaler også øget samarbejde med det omgivende samfund, hvilket også er helt i tråd med Designskolens strategi:
- Halvdelen af Designskolen Koldings undervisning foregår i samspil med virksomheder eller det offentlige. Ligeledes kræver vi fra i år at alle bachelor- og kandidatopgaver laves sammen med en ekstern partner, konstaterer Elsebeth Gerner Nielsen.
Hun siger videre, at Designskolen Kolding også bakker op om udvalgets forslag om at etablere to kraftcentre indenfor designuddannelse med hver sin klare profil.
Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen vil nu indlede en tæt dialog med ledelser, medarbejdere, studerende og aftagere i de kommende måneder. Regeringen vil på baggrund af dialogen tage stilling til udvalgets anbefalinger - anbefalinger, som på sigt kan få alvorlige konsekvenser for det stærke brand, dansk design har ikke mindst internationalt.
For knap to uger siden vandt dansk design eksempelvis det, der svarer til designområdets Oscar, ved verdens mest betydningsfulde designevent i Milano.
- De kunstnerisk baserede design- og arkitekturuddannelser spiller en stor rolle for udviklingen af dansk design og arkitektur. Men forudsætningen for det er, at der er en vis kritisk masse til stede. Derfor bør der fares med lempe i forhold til disse uddannelsesmiljøer, som det også fremgår af udvalget anbefalinger, slutter Elsebeth Gerner Nielsen.
Udvalgets anbefalingerne er i overensstemmelse med de tiltag, som Designskolen Kolding allerede har iværksat for at forbedre beskæftigelsen. Her er de vigtige temaer, udvalget anbefaler en indsats overfor, er:
o Tilpasning af antallet af studiepladser
o Øget samarbejde og arbejdsdeling mellem institutionerne
o Styrkede kernefaglige kompetencer
o Øget brug af en bredere vifte af optagelseskriterier
o Obligatorisk praktik
o Øget inddragelse af praksis i undervisningen