Med Dannebrog, bølger og bombe på protesen
Når Daniel Wagner indtager de Paralymiske Lege i Japan, bliver det ikke for første gang. Den unge topatlet har allerede vundet adskillige OL-medaljer i både 100-meter løb og længdespring og desuden VM- og EM-medaljer. Men det bliver første gang, han er med som fanebærer, og også første gang, han skal konkurrere iført to meget personlige benproteser med et udtryk designet særligt til og med ham.
Bag de to designs står Frederikke Ryhl Toft. Hun har en kandidatgrad i accessory design med speciale i Design for Play fra Designskolen Kolding og arbejder i dag som designer i Regndans. Samarbejdet med Daniel Wagner udgjorde en del af det afgangsprojekt, som hun afleverede forrige sommer – kort før Daniel Wagner skulle have været til OL i Tokyo. Som bekendt spændte corona ben for de planer, men nu er tiden kommet til at præsentere de nye proteser.
Motiver med budskaber
- Den ene protese skal bruges til længespring og har et motiv af Dannebrog – fra afstand – men er samtidig en tak fra Daniel til alle, som har hjulpet ham til at nå dertil, hvor han er i dag skrevet med små bogstaver, som tilsammen udgør den hvide stribe i flaget, forklarer Frederikke Ryhl Toft.
- Motivet på den anden benprotese er en reference til den kendte japanske bølge med den røde sol i midten. Bølgens hvide skum er aftegnet fra striber på en af Daniels yndlingsbilmærker Bugatti Wave. Benprotesen med det japanske motiv skal bruges til løb, og striberne symboliserer hurtighed og lethed. På baglåret af benprotesen ses et lille ikon, som forestiller Daniels halssmykke. Smykket er lavet til ham af hans svoger, som er guldsmed, og indeholder familieguld og en lille stump af den kulfiberfod, som han vandt sin første guldmedalje med. Halskædens vedhæng forestiller en bombe, fordi Daniel bliver kaldt ’Daniel The Bomb’, og så laver han altid en håndbevægelse til kameraet inden eller efter sine atletiske præstationer. Så selvfølgelig skal bomben med i motivet, dog skjult fordi vi blev enige om, at det ikke ville være et ok signal at smide en bombe på benet af Daniel, fortæller Frederikke Ryhl Toft.
Stigende efterspørgsel efter personlige proteser
Det er naturligt, at det ergonomiske og det praktiske kommer foran al dekoration og udsmykning for mange benamputerede. Og det er stadig en lille gruppe, der ønsker personlig dekoration af benprotesen. Men gruppen er voksende, og efterspørgslen for valgmuligheder og personlige tilvalg følger med trangen til at vise sig frem, som den man er, og at det ikke længere er et tabu at være protesebærer.
- Jeg ved fra mine undersøgelser, at der er behov og målgrupper for ’customized’ løsninger. Selvfølgelig er fysisk formåen og funktionalitet det vigtigste, men man skal ikke undervurdere den psykologiske betydning, en personlig protese kan have. Oplevelsen af at alt er muligt på ens protese. På den måde ser jeg mine designs som en form for mental rehabilitering for brugerne, forklarer Frederikke Ryhl Toft.
- Før i tiden har størstedelen gemt protesen væk under tøj og aldrig vist den frem. Nu ses det mere og mere, at benamputerede viser deres smukt dekorerede proteser frem, som et smykke de bærer som en del af deres outfit og en slags accessory til deres personlige look, fortæller hun.
Den svære godkendelse
Der er mange regler for, hvad der kan og ikke kan godkendes til et OL, bl.a. for at kunne styre hvilke sponsorer der får plads på “scenen”.
- Vi har været meget bevidste i valg omkring motiver og budskaber, for at være sikre på at det bliver godkendt. En af reglerne er, at man ikke må skrive tekst, som ikke er godkendt i en længere proces. Vi har derfor måtte tage en chance med Dannebrog-protesen og skabt hele striben i Dannebrog af tekst, som kun kan læses med ca. 50 cm afstand. På billeder og TV vil man derfor kun kunne se et Dannebrog-flag. Til gengæld kan Daniel sidde og læse alle navne på alle, som har hjulpet ham lige inden han skal ind og lave sit livs præstation. De er med ham!
Daniel Wagner betragter sine præstationer som en holdindsats – af trænere, bandagister osv. og er glad for at have Frederikke Ryhl Toft med på holdet:
- Det er med til at gøre mig bedre, når jeg har nogle dygtige folk at sparre med, siger han. Når jeg konkurrerer vil jeg gerne repræsentere Danmark bedst muligt – og at få det her designaspekt og det visuelle med ind over, det er bare super.
Fakta
Det færdige design består af to grafiske motiver trykt på folie. Folien, der lægges på benprotesen, er den samme folie, som bruges på f.eks. taxaer, da det er afgørende, at materialet er slidstærkt og holdbart, så motiverne ikke bliver slidt i stykker, når Daniel Wagner lander i f.eks. sand på længdespringsbanen.
Daniel Wagner konkurrerer med en J-formet sportsprotese. Den del, som Frederikke Ryhl Toft har dekoreret, er selve hylsteret, som sidder på knæet og holder sportsprotesen. Hylsteret er speciallavet til Daniel Wagner af hans personlige bandagist Toke Seir Novak fra Sahva, og da han konkurrerer i både længdespring og løb, har han brug for to forskellige hylstre.
Resultatet af Frederikke og Daniels samarbejde kan opleves, når de Paralympiske Lege afvikles fra den 24/08/til 5/09/2021 i Tokyo.