25 feb. 2025 / Uddannelse og forskning

Kan arbejdstøj blive cirkulært? Nyt projekt viser vejen

Uniformsprojektet, ledet af Designskolen Kolding, har undersøgt, hvordan nye designstrategier og ændrede udbudskriterier kan bane vejen for en cirkulær tekstiløkonomi. Erfaringerne viser, at stærke partnerskaber, innovative materialer og et nyt syn på offentlige indkøb er afgørende for at skabe mere bæredygtige løsninger.
Af Marianne Baggesen Hilger
Offentlige indkøb har potentialet til at drive en omstilling mod en cirkulær tekstiløkonomi. Men i dag vægter mange udbud stadig pris højere end bæredygtighed, hvilket gør det svært at implementere løsninger, der fremmer holdbarhed, reparation og genanvendelse.

Uniformsprojektet har de sidste to år undersøgt, hvordan design, materialer og samarbejder kan bidrage til at reducere ressourceforbrug og skabe mere bæredygtigt arbejdstøj. Erfaringerne viser, at cirkularitet i uniformer ikke kun er en ambition – det er en nødvendighed for en grønnere fremtid.

Projektet er nu afsluttet, men arbejdet fortsætter, blandt andet baseret på de indsigter som projektet har tilvejebragt:

- For at gøre arbejdstøj cirkulært må vi gentænke hele værdikæden. Vi skal først og fremmest styrke bæredygtige tekstilstrategier i offentlige udbud. Det betyder, at offentlige udbud skal prioritere holdbarhed og genanvendelse. Så skal vi udvikle nye cirkulære designstrategier for arbejdstøj. Det vil for eksempel sige fokus på udskiftelige sliddele, modulære systemer og reparationsvenligt design, som kan skabe nye standarder for funktionalitet og holdbarhed, ligesom der er et stort potentiale i materialegenanvendelse. Men det kræver forbedringer i fiberkvalitet og produktionsmetoder for at opfylde arbejdstøjskrav. Samtidig spiller brugerne en nøglerolle i at forlænge tøjets levetid, og stærke partnerskaber på tværs af sektorer er afgørende for at skabe varige løsninger, siger Mette Julie Bundgaard-Nielsen, studieadjunkt på Designskolen Kolding og ansvarlig for projektet.

Projektet er gennemført i et samarbejde mellem Designskolen Kolding, Københavns Kommune, Wolkat, Revaluate, Fristads AB, Coor, Bacher Work Wear A/S, VIA University College og KEA. Finansieret af Danish Agency for Higher Education and Science.

Kontakt

Mette Julie Bundgaard-Nielsen
Lab for Bæredygtighed og Design

Mette Julie Bundgaard-Nielsen

Studieadjunkt, Lab for Bæredygtighed og Design