03 mar. 2025 /

Designstuderende udstiller på Lineapelle i Milano

25.-27. februar præsenterede en gruppe 3. års bachelorstuderende fra Designskolen Kolding deres arbejde på den anerkendte Lineapelle-messe i Milano.
Af Marianne Baggesen Hilger

Udstillingen (Re)sources/(Hi)story/Project(ed) var kulminationen på et internationalt samarbejde, hvor studerende fra alle skolens fem bachelor-studieretninger har udforsket barokkens æstetik gennem moderne designperspektiver.

Unikt samarbejde
Samarbejdet opstod i foråret 2024, da Christine Jeanneret, forsker ved Københavns Universitet, inviterede Designskolen Kolding til at arbejde sammen med Silvano Arnoldo, en italiensk mode- og kostumedesigner, og Brad Carlton Sisk, en amerikansk barokteaterinstruktør og ph.d.-forsker. Med Lineapelle – en international messe for high-end læderproducenter – som partner fik projektet både finansiering og materialer til de studerendes arbejde.

Ambitionen var at koble industri, forskning og uddannelse for at styrke vidensudveksling og know-how og skabe nye kreative muligheder. Briefet til de studerende var at skabe moderne og bæredygtige fortolkninger af teaterkostumer til karakterer fra den kendte 1700-tals opera Alessandro nell’Indie. I løbet af fem intensive uger op til jul arbejdede de tværfagligt for at nytænke barokkens formsprog og magtforhold i en nutidig kontekst.

Udstilling i Milano
Resultaterne imponerede i sådan en grad, at 11 projekter blev udvalgt til en stor udstilling på Lineapelle-messen, designet af Silvano Arnoldi. Og de færdige projekter viser, hvordan en fleksibel, men fokuseret tilgang til brug og kombination af materialer kan genoplive metoder, der typisk er knyttet til lædervarer og teaterkostumer.

- De studerende har imponeret med deres evne til at samarbejde på tværs af discipliner. Det kunstneriske niveau har været utroligt højt, og deres nytænkende tilgang har virkelig skabt noget unikt. Samtidig har mødet mellem karakterer fra barokkens opera og de studerendes evne til at fortolke og omsætte stemning gennem materiale og form skabt en spændende dynamik, der har beriget processen og ført til innovative resultater, siger Helle Graabæk, studieretningsansvarlig på tekstildesign.

For de studerende gav deltagelsen ikke kun mulighed for at præsentere deres værker, men også en værdifuld indsigt i den internationale mode- og designbranche. I Milano fik de mulighed for at netværke med potentielle samarbejdspartnere, fremtidige arbejdsgivere og Erasmus+-praktiksteder.

Som en ekstra bonus rejser udstillingen videre til Orsoni's hovedkvarter, hvor den skal vises under dette års Venedig Film Festival.

- Hele forløbet – både undervisningen og forberedelsen af udstillingen – har været en fantastisk form for formidling. For de studerende har det været en unik mulighed at få deres kreationer udstillet i så imponerende rammer som Lineapelle, den førende internationale messe i Milano, og snart i Venedig hos Orsoni, der fremstiller håndlavede venetianske smalti og mosaikker. Det har været en inspirerende oplevelse for både de studerende og Designskolen Kolding at komme tæt på italiensk håndværk, kultur og historie – ligesom vores sponsorer, Lineapelle og Orsoni, har fået mulighed for at opdage unge talenter, skandinavisk bæredygtighed og give dem en platform på messen, siger Christine Jeanneret.

- Takket være et mangeårigt samarbejde med Lineapelle – som har støttet mine kurser både på IUAV University of Architecture and Design i Venedig og nu på Brand, Product and Communication-kurset på Designskolen Kolding – får de studerende ikke bare mulighed for at udvikle en materialebaseret designmetode, men også for at skabe forbindelser til leverandører af kvalitetsmaterialer. Det lærer dem at respektere både materialerne og de håndværkere og virksomheder, der producerer dem. For en designer er det afgørende at forstå hele forsyningskæden, og derfor er samarbejdet med de italienske brancheledere, der har doneret materialer til kurset en værdifuld mulighed. Det giver de studerende kontakter og erfaringer, de kan tage med sig videre i deres spirende designkarrierer, siger Silvano Arnoldo.

- Da WoVen-projektet samlede det "italienske team" – Silvano, en italiensk designer, og Christine og jeg, som har boet og forsket i Italien i årevis – var vi usikre på, hvordan den italienske barok ville spille sammen med en skandinavisk designæstetik. Til vores store overraskelse kastede de studerende sig ud i det med en kreativ og legende tilgang. De skabte originale designløsninger, der virkelig sprang i øjnene, ved at tage 1700-tals elementer som pannier, korset og moretta-masken og fortolke dem på en ny og teatralsk måde. Det var også fascinerende at se, hvor meget de studerende forbandt sig med psykologien bag operakaraktererne, som de ikke bare gengav, men nærmest "iscenesatte" i deres design. Fortællinger og karakterer har en tværfaglig appel, og kurset viste, at operaens historier, personligheder og musik kan inspirere til nytænkende designkoncepter, der tager helt uventede retninger, siger Brad Carlton Sisk.

Forløb og undervisere
Designfasen blev faciliteret af mode- og accessory designer Silvano Arnoldo, medlem af Women, Opera and the Public Stage in Eighteenth-Century Venice (WoVen) forskningsgruppen ved NTNU i Trondheim, tidligere professor ved IUAV University i Venedig og the European Institute of Design (IED) samt Ferrari Fashion School i Milano. Undervisningen i operahistorie blev varetaget af eksperter fra forskningsgruppen WoVen, som udover Silvano Arnoldo tæller både Christine Jeanneret, lektor ved Københavns universitet samt forfatter, kurator og lydkunstner, og Brad Carlton Sisk, teaterinstruktør, tidligere direktør for visuel kommunikation og Paris-modeopvisninger for Geoffrey B. Small Made in Italy, nu ph.d.-forsker i operastudier med WoVen-projektet ved NTNU, Trondheim, Norge.

Forløbet blev udviklet i samarbejde med skolens ansvarlige for de fem bachelor-studieretninger: Helle Graabæk (tekstildesign), Christel Arnevik (beklædningsdesign), Per Voss Nielsen (industrielt design), Liv Eskholm (accessory design), samt Laila Grøn Truelsen (kommunikationsdesign), samt intern underviser Barnabas Wetton (kommunikationsdesign) og Solveig Gubser (accessory design), der gennem kurset fungerede som vært og moderator.

Undervejs havde de studerende adgang til skolens værksteder med faglig sparring.

Undervisningsforløbet og udstillingen blev til med støtte fra Lineapelle, i samarbejde med Designskolen Kolding, UNIFOR (Forvaltningsfonden for Legater ved Universitetet i Oslo), Orsoni Venezia 1888 og følgende Lineapelle-partnere, der donerede materialer til kurset: Bonaudo, Conceria Brotini Mario, Limonta 1893, Conceria Nuova Leon og Ferdinando Albarello. Desuden har Nordic Spoor, sponsor for skolens Leather Studio, gavmildt doneret materialer.

The brief for the students was to develop modern and sustainable interpretations of theatre costumes for characters from the well-known 18th-century opera Alessandro nell’Indie.

Briefet til de studerende var at skabe moderne og bæredygtige fortolkninger af teaterkostumer til karakterer fra den kendte 1700-tals opera Alessandro nell’Indie.

Kontakt

Værksteder

Solveig Gubser

Studieadjunkt, Værkstedsansvarlig - Læder, pels, fodtøj og Swarowski