Når bænke kan tale – og bringe borgere sammen
Fredag d. 1/11/forsvarede Anne Corlin sit ph.d.-projekt, Place Making Makers, på Designskolen Kolding. Her kom hun med svar på sin årlange undersøgelse af design og arkitektur i byrum. Projektet gik blandt andet ud på at tegne og udstyre bænke med fortællinger fra lokale borgere. Bænkene blev opstillet i Skovparken og Biblioteksparken i Kolding.
Et bedre sted at bo
En grundlæggende vison for Annes projekt har været, at byzoner med socialt udsatte borgere også skal være gode at bo i. En ambitiøs tilgang som har krævet, at Anne har inddraget flere fagområder:
- Jeg har virkelig skulle se på projektet med mange sæt briller. Arkitektur, design, sociologi og geografi. Men vigtigst af alt, har jeg samarbejdet med borgerne, sagde Anne under sit ph.d-forsvar.
Borgerinddragelsen har netop været været en motor i hele forløbet. Den har omhandlet alt fra rollespil til borgernes fotografier af nærmiljøer. Fællesskabet i fortællingerne Annes projekt handlede om mere end design af talende bænke. I Skovparken var hun udfordret af en gruppe borgeres modvilje mod bænkene:
- De følte, at jeg trådte ind på deres territorium. Men jeg insisterede på, at bænke med fortællinger kunne forene borgerne. Fortællinger er jo noget, vi er fælles om. De skaber tryghed, sagde hun. Det lykkedes Anne at få løst udfordringerne ved hjælp af sine diplomatiske evner. En egenskab eksaminator, Søren Bolvig Poulsen også bemærkede under forsvaret:
- Anne har udvist gennemsigtighed i sit projekt. Borgerne har ikke været i tvivl om hendes hensigter. Det har handlet om medejerskab, sagde han.
Projektet har skabt en større forståelse for relationen mellem design og byrum. Og Anne har bevist, at bænke med højtalere kan give de borgere, som ellers ikke bliver hørt, en stemme.