Designere, pædagoger og kokke

 sammen om køkkenfortællinger

Opgaven er at skabe en bedre madoplevelse for de stærkt fysisk og psykisk handicappede borgere.

Bostedet Skansebakken, Vejle Kommune og Designskolen Kolding fortsætter nu arbejdet med at finde ud af, hvordan fagfolk og designere sammen kan skabe en bedre hverdag på Skansebakken. Gennem det sidste par år har samarbejdet handlet om at designe relationer – det gik så godt, at projektet vandt KL’s Innovationspris 2013 – denne gang er opgaven at skabe en bedre madoplevelse for de stærkt fysisk og psykisk handicappede borgere. Projektet har fået navnet ”Køkkenfortællinger”, fordi det handler om mere end blot maden, og da projektet forleden blev startet ved en workshop, deltog både de, der laver maden på Skansebakken, pædagogerne, der serverer den, pårørende og designere fra Designskolen Kolding.

De ansatte vil gerne give bedre oplevelse
Det varede ikke mange minutter, før det var tydeligt, at de ansatte på bostedet Skansebakken gerne vil give beboerne en bedre madoplevelse og en større glæde, men hvordan? Mange af beboerne spiser kun sondemad, andre kan kun spise mad, der er blended. Der er arbejdspres og nok at se til for alle ansatte. ”Der er en meget stor kontrast mellem det, vi oplever hjemme, når vi spiser, og det vores borgere oplever. Det berører mig meget”, sagde en af socialpædagogerne efter de første øvelser med fokus på gode madoplevelser hjemme. Udgangspunktet for alle drøftelserne var, at man skulle være positiv – og mange har allerede gode erfaringer.

– ”Vi har en på afdelingen, der råber meget, og en, der har det dårligt med alt råberiet. Nu har vi prøvet at sætte dem sammen og spise, og det gik godt. Jeg tror, det hjælper”, sagde en – og en anden fortalte om den lørdagsbrunch-tradition, de er ved at bygge op, og som ser ud til at blive til glæde.

En godt 30-årig mand på Skansebakken ville pludseligt ikke spise længere. Pædagogerne bad stedets sansemotoriker om hjælp, og hun foreslog to ting: At den, der hjælper ham med at spise, trækker sig ud af hans synsfelt, når vedkommende har rakt ham gaflen eller skeen med mad, og at man lægger en græsmåtte under ham og lader ham spise med bare fødder. Det hjalp øjeblikkeligt: Han kan mærke sig selv. Det vækker ham hjernemæssigt – og resultatet er, at han spiser og tager på.

Observerer og udvikler forslag
Fra Designskolen Kolding deltager designerne Laila Grøn Truelsen, Joan Pedersen og Lærke Thorst Balslev, og de skal i de kommende måneder observere og udvikle forslag til, hvordan man kan udvikle positive fortællinger og relationer forankret I Skansebakkens hverdag i og omkring bl.a. madoplevelsen.

-"Projektet benytter en holistisk tilgang til køkkenfortællinger og madoplevelsen, og ønsket er også at finde den mening og sammenhæng, der potentielt findes mellem alle køkkener på Skansebakken", siger Laila Grøn Truelsen.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.
Nødvendig for at afspille YouTube videoer
Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.